Pentru stăpânii de pisică, aceste vietăți sunt la fel de oamenii, uneori le sunt oferite și aceleași drepturi. Dacă ai o pisică, se înțelege perfect câtă iubire îi oferi și câtă grijă ai de ea. Iar când ceva în comportamentul i se schimbă brusc, cu siguranță ar trebui să îți pui niște semne de întrebare.
Un exemplu în acest sens sunt momentele în care pisica vomită din senin. Dacă tu faci toate eforturile posibile să o menții sănătoasă, iar episoadele de vomă tot apar, atunci ar trebui să te îngrijorezi. Vei afla în cele ce urmează care sunt posibilele cauze pentru care pisica vomită.
Tipuri de vomă întâlnite în rândul pisicilor
Trebuie să știi din start că există două tipuri de vomă în rândul pisicilor. Este vorba despre voma acută, caracterizată de un episod spontan și voma cronică, caracterizată de vărsături repetate, într-o perioadă de timp.
Posibile cauze pentru voma acută la pisici
Cel mai des voma acută este declanșată de alimentație. Fie că vorbim despre o schimbare bruscă apărută, fie despre un tip de hrană ce nu se mai potrivește nevoii pisicii tale, în ambele cazuri pot apărea probleme grave la stomac.
Atenție și la alimentele pe care i le oferi pisicii atunci când mănânci! Nu tot ce nouă ne priește le priește și lor. Cel mai bine te prezinți la un cabinet veterinar Suceava și ceri părerea experților în medicină veterinară.
Alte posibile cauze ale vomei acute la pisici sunt gustările, mâncatul prea repede, ingerarea de corpuri străine, infecțiile bacteriene, paraziții intestinali și chiar intratul în contact cu substanțe toxice. Din nou, adresează-te unui medic veterinar specialist pentru mai multe detalii și pentru a stabili un diagnostic acolo unde este cazul. Pentru Suceava, recomandarea este Nord Vet.
Posibile cauze pentru voma cronică la pisici
În cazul vomei cronice, este mai mult decât indicat să te prezinți la cabinetul unui medic veterinar pentru a nu pune sănătatea pisicii în pericol. Trebuie efectuate neapărat investigații amănunțite pentru a determina cauzele vomei acute, care de multe ori pot fi chiar grave.
Iată deci posibilele cauze pentru care pisica se confruntă cu vomă cronică:
- dieta, iar aici vorbim despre alergii alimentare sau intolerante;
- ulcer;
- cancer al tractului digestiv;
- insuficiență renală;
- insuficiență hepatică;
- pancreatită;
- boli inflamatorii intestinale;
- diabet;
- infecție urinară;
- paraziți;
- afecțiuni ale glandei tiroide, iar lista nu se oprește aici.
Cum tratezi voma pisicii?
Trebuie să știi că tratamentul este diferit în funcție de tipul de vomă. Lista de mai jos include doar anumite tipuri de tratament. Atenție! Doar medicul veterinar este în măsură să ofere un tratament precis. Vorbim așadar despre:
- modificarea planului alimentar;
- medicamente antivomitive;
- antiinflamatoare;
- antibiotice;
- intervenție chirurgicală.
Atunci când te prezinți la cabinetul veterinar, de exemplu dacă ești din Suceava îți este recomandat să alegi Nord Vet, explică-i în detaliu acestuia ce se întâmplă mai exact cu pisica ta. Încearcă să notezi de câte ori vomită și la ce interval de timp, dar oferă-i și informații despre dieta acesteia și bolile de care suferă, acolo unde este cazul.