Categories Fără categorie

De ce si cand ar trebui sa mergi la oftalmolog?

Vederea este unul dintre cele 5 simturi esentiale in zilele noastre, de aceea este important sa verificam daca totul merge bine si sa facem o vizita la oftalmologul nostru pentru un examen oftalmologic.

Oftalmologia este specialitatea medicala care este responsabila pentru tratamentul bolilor oculare. Aceasta disciplina are, de asemenea, aplicare in medicina veterinara, deoarece oamenii si animalele impartasesc, de obicei, in acest caz, procese patologice similare. Intra pe oftalmologie Iasi pentru a vedea mai multe.

Specialistii in oftalmologie sunt cunoscuti ca oftalmologi . Activitatea sa include diagnosticul bolilor, tulburarilor si afectiunilor prin diferite teste.

Unele boli ale ochilor necesita aplicarea tratamentului farmacologic. Acesta este cazul proceselor alergice, infectioase si inflamatorii. Alte boli, cum  fi cataracta (opacifierea totala sau partiala a cristalinului), miopia (starea de refractie a ochiului in care se formeaza punctul focal anterior retinei) sau glaucomul (o neuropatie degenerativa a fibrelor nervoase optice din cauza presiunii intraoculare ridicate), pot necesita interventii chirurgicale.

Optometria este stiinta dedicata ingrijirii sanatatii vizuale si prevenirii, compensarii si tratamentului anomaliilor vizuale.

De ce este important sa aveti un examen oftalmologic?
Un examen oftalmologic este important pentru a detecta problemele oculare devreme si de a determina un tratament pentru ele. Aceste teste pot corecta schimbarile de vedere si va pot oferi sfaturi pentru ingrijirea ochilor.

 

Cand sa faci un examen oftalmologic?
Mai multi factori pot determina cat de des aveti nevoie de un examen oftalmologic, inclusiv

 • varsta
 • sanatate
 • Riscul de a dezvolta probleme oculare.

Copii cu varsta de pana la 3 ani si mai mici

Pentru copiii sub 3 ani, pediatrul este cel care va cauta o problema oculara comuna la copii, ar fi: ambliopia, strabismul sau exotropia.

Daca exista simptome oculare, un examen este adecvat in acel moment, indiferent de varsta copilului.

Copii si adolescenti de varsta scolara

Este important sa verificati vederea copilului inainte de a intra la gradinita. In cazul in care copilul dumneavoastra nu are simptome de probleme de vedere, si nu exista nici un istoric familial de probleme de vedere este recomand sa mergeți la un control oftalmologic înainte de a intra la școala. In caz contrar, programati examene oftalmologice conform recomandarilor oftalmologului.

Adulti

In general, daca sunteti sanatos si nu aveti simptome de probleme de vedere, efectuati un control oftalmologic in functie de varsta dvs.:

 • La fiecare 2 – 5 ani, daca aveti intre 20 si 30 de ani.
 • La fiecare doi ani, daca aveti intre 40 si 54 de ani
 • La fiecare doi ani, daca aveti intre 55 si 64 de ani
 • În fiecare an dupa varsta de 65 de ani

Trebuie examene oftalmologice mai dese in cazul in care:

 • Porti lentile de contact sau ochelari de vedere
 • Aveti un istoric familial de boli oculare sau pierderi de vedere
 • Aveti o boala cronica, cum ar fi de exemplu  diabetul zaharat, care va expune unui risc mai mare de a avea boli oculare
 • Luati medicamente care au efecte secundare grave asupra ochilor