Ceaiul Kombucha este o bautura care a fost consumata in multe tari asiatice de mii de ani. Astazi a castigat popularitate pentru continutul sau ridicat de probiotice,care se crede ca ofera mai multe beneficii organismului.
Este o bautura obtinuta pe baza fermentatiei ceaiului, cu specii de ciuperci si bacterii. Aceste ciuperci si bacterii genereaza dioxid de carbon, glucoza si alcool etilic. Aceste componente sunt unite pe suprafata ceaiului, formand astfel o masa gelatinoasa de culoare crema si castan.
Bacteriile si ciupercile folosite pot varia, in functie de tipul de ceai folosit si de timpul de preparare.
Cum se prepara kombucha?
Cu o ciuperca de drojdie, puteti face o bautura racoritoare de ceai fermentat la rece. Puteti gasi instructiuni despre sa faceti acest lucru , mai jos.
Secretul kombucha
Secretul kombucha este ciuperca ceai kombucha, care se face impreuna cu ceai si zahar si dezvolta o multitudine de culturi de drojdie si tulpini bacteriene prin procesul de fermentare. In timp, ciuperca de ceai devine un strat ferm, gros, care pluteste deasupra si acopera intreaga suprafata a bauturii. In acest proces, zaharul dispare, de asemenea, si este din ce in ce mai mult transformat in acizi organici. Acest lucru creeaza o cantitate mica de alcool de la 0,5 la 2,0 la suta. Biomaterialele active fac din Kombucha o adevarata bautura energizanta.
Aceasta este reteta
Ingrediente
- 4 lingurite (ceai verde, negru, din plante sau fructe)
- 2 L de apa
- 160-240 g zahar
- 1 Ciuperci de ceai Kombucha pentru a incepe cultivarea
Ustensile
- Un borcan mare de sticla (2,5 pana la 3 litri)
- O carpa de bucatarie curata sau un prosop de hartie
- 1 Filtru de ceai
- 1 Sita
- 1 Palnie
Important: Ustensilele nu ar trebui sa fie fabricate din metal, deoarece acestea s-ar oxida cu acidul kombucha. In plus, trebuie respectate cele mai inalte standarde de igiena.
Pregatirea
Se fierb 2 litri de apa intr-o oala. Adaugati ceai verde, negru, din plante sau fructe si, spre deosebire de obicei, lasati ceaiul sa fiarba timp de cateva minute.
Ceaiul trebuie lasat sa stea aproximativ 20 de minute si apoi sa se indeparteze.
Adaugati zaharul in lichidul fierbinte, astfel incat sa se dizolve. Apoi, lasati lichidul sa se raceasca la temperatura camerei.
Acum se toarna lichidul rece in borcan cu ciuperca si lichidul initiator. Apoi, ar trebui sa inchideti totul cu o carpa sau un prosop de hartie si o banda elastica. Asezati sticla intr-un loc linistit, departe de lumina directa a soarelui. Temperatura ideala este de 23 de grade.
O temperatura prea rece incetineste procesul de fermentare. Fermentul trebuie sa poata fermenta fara a fi deranjat timp de 7-10 zile. Cu cat kombucha fermenteaza mai mult, cu atat devine mai acida.
Bautura Kombucha finita poate fi acum umpluta in sticle cu ajutorul unei strecuratoare si palnie si poate fi pastrata in frigider timp de pana la doua saptamani.
Sfaturi suplimentare
Inainte de a umple bautura kombucha finita in sticle, puneti 1 bucata de ghimbir decojit in fiecare dintre sticle si lasati-le sa stea timp de aproximativ trei zile.
Aceasta a doua fermentare face kombucha chiar mai gustoasa. Dar aveti grija cand deschideti sticlele : procesul de fermentare elibereaza dioxid de carbon!