Categories News

Cum se poate gestiona corect fierul din apa si cum stii ca are o concentratie ridicata?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Hj4QiV9MTi8

Daca  se observa apa ruginita, portocalie care iese din robinet sau pete rosiatice in chiuvete si electrocasnice, sunt sanse mari sa existe fier in apa. Chiar si fierul care este invizibil cu ochiul liber (fier liber sau fier legat organic) va lasa pete pe orice suprafata care intalneste frecvent apa contaminata.

Desi cel mai precis mod de a afla daca exista fier in alimentarea cu apa este sa se faca un test de apa profesional, un test de fier pentru acasa poate spune daca exista astfel de metale in apa si in ce concentratie. Aceste teste sunt usor de utilizat si implica pur si simplu scufundarea unei benzi de testare intr-un pahar cu apa.

Citeste si: De ce ai nevoie de dedurizatoare de apa

Cu toate acestea, pentru a afla exact ce tip de fier este in alimentarea cu apa, specialistii recomanda un test de laborator certificat. Ulterior, se poate folosi un deferizator pentru a elimina fierul din apa.

Care sunt beneficiile eliminarii fierului din apa?

Exista ample beneficii pentru indepartarea fierului din apa, inclusiv tevi si aparate cu durata mai lunga, presiune imbunatatita a apei, piele si par mai sanatoase si cafea cu un gust si mai bun!

Odata ce tevile sunt infundate de acumularea de fier, poate fi dificil sa fie readuse la o stare curata. Daca tevile se infunda de mai multe ori intr-un interval de timp scurt, se recomanda sa fie inlocuite. Indepartarea fierului din apa poate ajuta la prevenirea evenimentelor de infundare si poate permite conductelor sa functioneze eficient pentru anii urmatori.

Pe masura ce reziduurile de fier curg prin tevi, se acumuleaza si restrictioneaza fluxul de apa. Presiunea apei este redusa in intreaga casa, ceea ce inseamna dusuri, chiuvete si toalete nesatisfacatoare, predispuse la infundare si aparate electrocasnice care nu au performante. Indepartand fierul din apa, se poate pastra integritatea tevilor si se pot preveni problemele de presiune a apei care nu numai ca deranjeaza rutina zilnica, dar dauneaza si instalatiilor sanitare si electrocasnicelor.

Fierul in apa lasa in urma dungi rosii sau portocalii in chiuvete, toalete, cazi, dusuri, masini de spalat si masina de spalat vase. De fapt, orice echipament din casa care utilizeaza apa este vulnerabil la petele inestetice de fier. Cu un deferizator, toate aceste probleme dispar.