Categories Fără categorie

Cele mai importante sfaturi de care sa tii cont inainte de a merge la ITP

Fiecare proprietar de masina trebuie sa faca ITP-ul la anumite intervale de timp, pentru a avea presiunea de a circula pe drumurile publice. Ce inseamna de fapt ITP? Inspectia tehnica periodica ITP este realizata la invervalele stabilite de legislatie, adica la aproximativ 3 ani pentru un autoturism nou si la un interval de 2 ani pentru masinile care sunt mai noi de 12 ani, dar si an de an pentru toate masinile care sunt mai vechi de 12 ani. ITP-ul poate fi facut doar in statiile autorizate in acest sens, ele fiind singurele care pot sa determine daca starea tehnica este buna si pot nota in talonul masinii perioadele de inspectie. Inainte de a merge la ITP, trebuie s apregatesti mai multe documente care urmeaza sa fie solicitate in statiile autorizate si sa te asiguri ca ai masina pregatita pentru a trece cu bine peste toate verificarile. Este bine sa te programezi la ITP in apropiere de tine si daca esti din Cluj, iti recomandam sa alegi ITP Cluj si sa nu incerci la alte service-uri si statii ITP din alte localitati.

De ce acte ai nevoie pentru ITP?

Este recomandat sa stii din timp de actele de care vei avea nevoie la ITP astfel incat sa fii sigur la le ai pregatite pe toate si ca sunt in termen de valabilitate in momentul in care urmeaza sa te prezinti la inspectie. Ai nevoie de certificatul de inmatriculare al vehiculului in original sau de o autorizatie provizorie de circulatie. De asemenea, va trebui sa aduci si cartea de identitate a vehiculului,  iar in cazul in care masina este in leasing sau apartine unei persoane juridice va trebui sa aduci copia dupa cartea de identitate cu stampila proprietaurului si cu mentiunea conform cu originalul. La toate acestea se adauga RCA-ul valabil la data ITP-ului si cartea de identitate a celui care prezinta masina.

Ce verificari se fac la ITP?

In cazul in care ai o masina si te intrebi ce anume se verifica la ITP este recomandat sa iei la cunostinta etapele pe care inspectorii le vor parcurge la o verificare de tipul acesta. Astfel, se vor analiza mai multe aspecte de la seria motorului si sasiului si pana la lumini, suspensii, amortizoare, frane, tren de rulare, directie, tensiune la borne si existenta trunghiului reflectorizant, a trusei medicale si a extinctorului, dimensiunea anvelopelor si lista poate continua.

Tinand cont de starea acestora se pot constata anumite tipuri de deficiente – cele minore care nu au impact asupra sigurantei, cele majore care compromit siguranta vehiculului sau a celorlalti participanti la trafic si deficiente grave care au risc imediat si direct asupra sigurantei rutiere si care au impact semnificativ asupra mediului.

In cazul in care sunt constatate deficiente minore, asa cum sunt fisurile geamurilor si oglinzile deteriorate, zonele ruginite pe caroserie, dar care nu sunt strapunse, inspectia este considerata ca fiind trecuta cu succes. Deficientele majore si grave trebuie sa fie remediate de posesorul masinii in maxim 30 de zile.