Categories Fără categorie

Ce trebuie sa faceti pentru a prelungi viata unei centrale termice Motan

O centrala termica este un cumul de sisteme si electronice care functioneaza interconectat pentru a va oferi caldura si apa calda. Toate  tipurile de centrale termice Motan sunt realizate in Romania, acesta fiind singurul brand autohton de echipamente de incalzire si apa calda. In principiu o centrala termica are la baza un principiu simplu de functionare, practic vorbim despre combustia gazelor sau a altor resurse de tip combustibil si transferul termic al caldurii de la flacara spre apa din calorifere.

Toate tipurile de centrale sunt proiectate sa functioneze cat mai bine pentru perioade de timp mari fara a fi nevoie de reparatii sau reglaje. Insa asta nu inseamna ca puteti neglija echipamentul sau ca inafara de verificarile reglementate nu mai este nevoie de nici o interventie. Asadar, iata ce puteti face pentru a prelungi durata de viata a unei centrale termice Motan; bineinteles aceste lucruri se pot aplica la orice model de centrala.

Folositi sisteme de protectie pentru centrala termica

In primul rand nu uitati ca pe langa gaz meta, o centrala termica este conectata la priza. In general nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare, insa sunt cazuri cand in infrastructura de energie electrica apar fluctuatii ce pot dauna in mod serios. Asadar, pentru a preveni orice defectiune cauzata de penele de curent sau de fluctuatiile de tensiune va recomandam sa optati pentru o sursa redresata sau un UPS. Redresorul de tensiune elimina fluctuatiile si protejeaza centrala termica de efectele acestora.

Pentru a putea mentine centrala termica in functionare chiar si in timpul penelor de curent va recomandam un UPS. Acesta este practic un sistem dotat cu acumulator ce alimenteaza pentru o perioada de timp centrala. Durata de functionare a unei centrale pe acumulatorii unui UPS variaza dar poate ajunge si la 2 ore. Pentru a alege un astfel de sistem trebuie sa stiti consumul de curent al centralei. Ca idee un UPS bun poate oferi o putere de 1800 – 2000 de Wati, asadar poate alimenta cu energie electrica centrala pentru cel putin 30 de minute.

Verificati periodic functionarea senzorului de gaze

Toate tipurile de centrale termice Motan, si nu numai, trebuiesc insotite de un detector de gaze. Este foarte bine ca odata la 6 luni sau un an sa verificati funcitonarea acestui senzor. Pentru asta plasati o mica sursa de gaz (un spray de gaz pentru brichete sau o bricheta pe gaz) in dreptul perforatiilor senzorului de gaz. Dupa declansare, recuplati valva de pe traseul de gaz. Acest lucru este bine sa il faceti in prezenta unei persoane cu minime deprinderi tehnice.

In final daca plecati in concediu sau pentru o perioada mai mare de timp scoateti centrala termica din priza, insa nu uitati, senzorul de gaz trebuie sa fie tot timpul in priza. De asemenea este cel mai bine ca atunci cand observati nereguli in functionarea centralei sa apelati numai la experti autorizati ISCIR. Nu apelati la “prieteni”, rude, sau mesteri. Daca simtiti miros de gaz din zona centralei deschideti urgent toate geamurile din casa, iesiti din incapere sau imobil si sunati de urgenta la pompieri.