Categories Fără categorie

Ce sunt radiatiile infrarosii

Cu siguranta ai auzit pana acum de radiatii infrarosii iar daca te intrebi ce rol au acestea si cat de periculoase sunt de fapt, iti explicam in continuare la ce trebuie sa fii atent, astfel incat sa nu te expui unui risc complet inutil in momentul in care te bronzezi.

Lumina ultravioleta este un tip de radiatie electromagnetica care face afisele cu lumina neagra sa straluceasca si este responsabila pentru bronzul de vara – si arsurile solare. Cu toate acestea, expunerea prea mare la radiatiile UV dauneaza tesutului viu.

Radiatia electromagnetica provine de la soare si este transmisa in unde sau particule la lungimi de unda si frecvente diferite. Aceasta gama larga de lungimi de unda este cunoscuta sub numele de spectru electromagnetic (EM). Spectrul este in general impartit in sapte regiuni in ordinea lungimii de unda descrescatoare si a energiei si frecventei crescande. Denumirile comune sunt undele radio, microunde , infrarosu (IR), lumina vizibila, ultraviolete (UV), raze X si raze gamma.

Lumina ultravioleta (UV) se incadreaza in intervalul spectrului EM intre lumina vizibila si razele X. Are frecvente de aproximativ 8 × 10 14 pana la 3 × 10 16 cicluri pe secunda, sau hertzi (Hz), si lungimi de unda de aproximativ 380 nanometri (1,5 × 10 −5 inchi) pana la aproximativ 10 nm (4 × 10 −7 inchi) . Conform „Ghidului pentru radiatii ultraviolete” al Marinei SUA , UV este in general impartit in trei sub-benzi:

  • UVA sau aproape UV (315–400 nm)
  • UVB sau UV mediu (280–315 nm)
  • UVC sau UV departe (180–280 nm)

Ghidul continua sa afirme: „Radiatiile cu lungimi de unda de la 10 nm la 180 nm sunt uneori denumite vid sau UV extrem”. Aceste lungimi de unda sunt blocate de aer si se propaga doar in vid.

Ionizare

Radiatia UV are suficienta energie pentru a rupe legaturile chimice. Datorita energiilor lor mai mari, fotonii UV pot provoca ionizare, un proces in care electronii se desprind de atomi. Vacantul rezultat afecteaza proprietatile chimice ale atomilor si ii determina sa formeze sau sa rupa legaturi chimice pe care altfel nu le-ar face. Acest lucru poate fi util pentru procesarea chimica sau poate fi daunator pentru materiale si tesuturi vii. Aceasta deteriorare poate fi benefica, de exemplu, in dezinfectarea suprafetelor, dar poate fi si daunatoare, in special pentru piele si ochi, care sunt cel mai negativ afectati de radiatiile UVB si UVC cu energie mai mare.

Efecte UV

Majoritatea luminii UV naturale pe care oamenii o intalnesc provine de la soare. Cu toate acestea, doar aproximativ 10 la suta din lumina soarelui este UV si doar aproximativ o treime din aceasta patrunde in atmosfera pentru a ajunge la sol, conform Programului National de Toxicologie (NTP). Din energia solara UV care ajunge la ecuator, 95% este UVA si 5% este UVB. Niciun UVC masurabil de la radiatia solara nu ajunge la suprafata Pamantului, deoarece ozonul, oxigenul molecular si vaporii de apa din atmosfera superioara absorb complet cele mai scurte lungimi de unda UV. Totusi, „radiatia ultravioleta cu spectru larg [UVA si UVB] este cea mai puternica si cea mai daunatoare pentru fiinte vii”, conform „ Raportului al 13-lea privind agentii cancerigeni ” al NTP .

Arsuri solare

Bronzul este o reactie la expunerea la razele UVB daunatoare. In esenta, bronzul rezulta din mecanismul natural de aparare al organismului. Acesta consta dintr-un pigment numit melanina, care este produs de celulele pielii numite melanocite. Melanina absoarbe lumina UV si o disipeaza sub forma de caldura. Cand organismul simte daune solare, trimite melanina in celulele din jur si incearca sa le protejeze de a suferi mai multe daune. Pigmentul face pielea sa se intunece.

„Melanina este o protectie solara naturala ”, a declarat Gary Chuang, profesor asistent de dermatologie la Tufts University School of Medicine, intr-un interviu din 2013 pentru Live Science. Cu toate acestea, expunerea continua la radiatiile UV poate coplesi apararea organismului. Cand se intampla acest lucru, are loc o reactie toxica, care duce la arsuri solare. Razele UV pot deteriora ADN-ul din celulele corpului. Corpul simte aceasta distrugere si inunda zona cu sange pentru a ajuta procesul de vindecare. Apare si inflamatia dureroasa.