In mediul online si nu numai, au aparut tot felul de discutii legate de tigarile electronice si sanatate si nu mai stim care este adevarul atunci cand ne dorim sa luam o decizie. Tocmai din acest motiv, doctormit.ro incearca sa ne ofere informatii cat mai clare despre tigarile electronice si cum ne pot influenta sanatatea.
In ultima perioada, tigarile electronice au devenit o alternativa pe care tot mai multi fumatori o aleg deoarece se spune ca acestea reduc riscurile tutunului sau ca ne ajuta sa renuntam complet la fumat. Pentru a sti cat de toxice sunt sau nu, doctormit.ro ne explica ce contin tigarile electronice.
Tigarile electronice, indiferent de forma de prezentare sau de producator, functioneaza pe acelasi principiu, respectiv, in interior exista o baterie, un element de incalzire si un cartus, ce contine nicotina si alte lichide si arome. Ele permit utilizatorilor sa inhaleze vapori care contin nicotina sau alte substante.
Conform statisticilor, tigarile electronice sunt utilizate mult mai mult decat alte solutii ce contin nicotina precum guma, plasturi sau pastile.
Pana in prezent s-au format cateva legaturi intre tigarile electronice si sanatate, prin faptul ca, au fost descoperite substante toxice, posibil cauzatoare de cancer, antigel, dar si alte substante cancerigene. Totodata, aromele care sunt incluse in cartuse sunt periculoase deoarece contin multi coloranti si adaosuri asemanatoare cu cele din produsele alimentare pline de E-uri.
Unul dintre motivele pentru care se considera ca nu expunem persoanele din vecinatate la pericol este faptul ca, tigarile electronice nu produc fum, ci un fel de vapori.
Pentru a intelege mai bine daca tigarile electronice ne afecteaza sanatatea sau nu, mai jos detaliem cateva aspecte legate cu acestea:
- Chiar daca este considerata mai sigura si cu un grad mai mic de dependenta fata de tigara clasica cu tutun, tigara electronica provoaca dependenta de nicotina.
- Eficacitatea, siguranta si consecintele pe termen lung asupra sanatatii in legatura cu tigara electronica inca nu au fost stabilite in totalitate. Faptul ca poate ar fi mai putin nocive in comparatie cu tigarile clasice, asta nu inseamna ca nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
- In momentul in care ne expunem la substante carcinogene suntem expusi unui risc.
- Aproximativ toate tigarile electronice contin nicotina, de aceea se creaza dependenta care afecteaza dezvoltarea cerebrala a persoanelor tinere.
- Pe langa nicotina, tigarile electronice contin si alte substante daunatoare.
- Nu sunt recomandate adolescentilor, persoanelor tinere adulte, femeilor insarcinate sau adultilor care nu fumeaza.
- Persoanele care folosesc tigara electronica in locul celei clasice cu scopul de a se lasa de fumat ajung, de multe ori, sa fumeze din ambele tipuri de tigari.
Asadar, exista legaturi intre tigarile electronice si sanatate, care nu sunt tocmai in beneficiul nostru. In concluzie, fumatul chiar si a unei singure tigari pe zi este daunator sanatatii, de aceea este foarte important sa renuntati definitiv la fumat!
Vezi mai multe informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: