Vinul alb demisec este slabiciunea multora, iar daca se consuma alaturi de preparatele potrivite atunci experienta este una cu adevarat speciala. La Crama Budureasca gasim vinuri albe demiseci de inalta calitate care sa acopere preferintele tuturor si, in plus, venim si cu cateva retete pe care merita sa le incerci. Vinul alb demisec de la Crama Budureasca este foarte apreciat, drept dovada a fost premiat la cele mai prestigioase competitii din tara si din strainatate. Daca este acompaniat de mancarea potrivita atunci asigura o adevarata placere pentru papilele gustative.
Un vin alb demisec ce merita savurat este Sauvignon Blanc din gama Budureasca Clasic. Il identificam prin culoarea sa galben verzuie care este specifica vinurilor obtinute din strugurii de Sauvignon Blanc. Nasul este preponderent fructuos si floral, iar aromele de fructe tropicale sunt de neuitat. Gustul de agrise si pere este deosebit, aciditatea este proaspata, iar finalul lung si catifelat. In general acest vin este ideal alaturi de preparate din carne alba, fructe de mare si branzeturi proaspete. O combinatie inedita este intre acest vin si quesadilla cu creveti. Ai nevoie de:
- 200 grame de creveti decorticati
- 100 ml suc de portocale
- 2 catei de usturoi
- O ceapa medie, feliata
- O jumatate de lingurita de ulei de canola
- 4 lipii subtiri
- 200 grame de cascaval ras
- Sos salsa, guacamole, sare si piper dupa gust
Pasii sunt usor de urmarit:
Inainte de toate se combina crevetii cu sucul de portocale, cu piperul si usturoiul care se lasa la marinat pentru un sfert de ora. Intre timp se poate incalzi uleiul si se caleste ceapa pana devine crocanta. Mai apoi se adauga salsa si guacamole, iar crevetii se asaza in mijlocul tigaii si se gatesc pentru 10 minute. Se mai adauga sare si piper dupa gust, iar intr-o alta tigaie se pregatesc lipiile care se lasa la foc mediu pentru circa 5 minute, se adauga si cascavalul pana cand se topeste si devine cremos. „Compozitia” se amesteca si se inveleste in lipie. Rezultatul? O combinatie inedita intre o mancare cu specific mexican si un vin alb demisec de calitate.
Acest vin se potriveste si cu o salata Caesar care se pregateste la fel de simplu. Pentru patru portii avem nevoie de:
- 500 de grame de piept de pui
- 4 felii de paine prajite
- 50 de grame de felii de bacon
- Salata Iceberg
- Sos de usturoi
- Sucul a jumatate de lamaie
- O lingura de smantana
- 100 de grame de parmezan ras
- Ulei de masline, sare si piper dupa gust
Ca multe alte salate, si aceasta se prepara simplu si rapid, fiind necesara amestecarea tuturor ingredientelor. Se prajeste pieptul de pui si baconul care se adauga intr-un bol suficient de mare alaturi de celelalte ingrediente.
Totusi, cine isi doreste o mancare specifica italiana pe care sa o sa serveasca alaturi de vinurile noastre din struguri albi poate incerca o reteta de spaghetti cu fructe de mare pentru care este nevoie de:
- Un pachet cu mix de fructe de mare – 500 de grame
- 400 de grame de spaghetti
- 300 de grame de suc de rosii
- O ceapa rosie
- Doi catei de usturoi
- Diferite condimente precum busuioc, oregano, sare, piper dupa gust
Inainte de toate ceapa se taie marunt, apoi se pune in tigaia incinsa cu ulei de masline si se caleste pentru cateva minute. Se adauga fructele de mare dezghetate in prealabil si se lasa pe foc pentru aproximativ 20 de minute, dupa care se adauga si sucul de rosii si condimentele. Compozitia se lasa la foc mic pentru alte 20 de minute, iar la final se adauga usturoiul maruntit. Intre timp pastele se fierb in functie de tipul lor pentru 8 – 12 minute si se amesteca cu mixul de fructe de mare. La nevoie se pot adauga cateva fasii de parmezan ras si rezulta un preparat simplu, delicios, care este pus in valoare de un vin bun.