Categories Fără categorie legal

Cat de importante sunt vitaminele in corpul nostru si ce actiune are fiecare?

Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru metabolismul si sanatatea noastra. De fapt, ele intervin in sprijinul numeroaselor reactii biochimice care permit organismului sa functioneze si, fara ele, acesta risca sa se deterioreze pentru a duce la patologii reale. Vitaminele sunt definite ca „esentiale” deoarece corpul nostru nu este capabil sa le produca de la sine si trebuie neaparat sa fie introduse prin alimente.

Sub denumirea de “vitamina” sunt indicate si toate substantele cu aceeasi activitate biologica si care, prin urmare, pot forma un complex sau pot actiona ca provitamine.

Ce rol joaca vitaminele in corpul nostru?

Actiunea vitaminelor ne afecteaza organismul la mai multe niveluri. Participa la:

-functionalitate plastica: completeaza actiunea de protectie antioxidanta impotriva radicalilor liberi pentru piele, ochi si par, favorizeaza absorbtia mineralelor importante pentru schelet precum calciu si fosfor;

-functia preventiva: participa la eliminarea deseurilor si a substantelor toxice si imbunatatesc mecanismele de aparare ale sistemului imunitar; acestea sunt asociate cu o actiune de imbunatatire a sanatatii;

-metabolismul energetic: participa la transformarea zaharurilor, grasimilor si proteinelor si la producerea de energie, sunt co-factori ai enzimelor in reactiile chimice ale celulelor;

-expresia genelor: asigura functiile vitale in tesuturi si garanteaza exprimarea normala a patrimoniului genetic.

Care sunt cele mai cunoscute vitamine, cum sunt clasificate

Vitaminele cunoscute sunt 13 la numar, le gasim in farmacii naturiste, iar clasificarea principala care este utilizata pentru a le distinge se refera la solubilitatea lor. Ele pot fi:

vitamine liposolubile, adica solubile in grasimi (vitaminele A, D, E si K). Acestea sunt mai usor absorbite de organism in prezenta grasimilor dietetice si sunt depozitate in tesutul adipos al corpului;

-vitamine solubile in apa(vitamina C si cele din grupa B). Organismul foloseste imediat aceste vitamine si nu le acumuleaza in caz de exces, eliminandu-le prin urina. O exceptie este vitamina B12, singura care poate fi pastrata in ficat.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra efectelor acestora asupra organismului:

Vitamina A (retinol si carotenoizi cu activitate provitaminica) are actiune antioxidanta; ajuta la formarea si mentinerea sanatatii dintilor, oaselor si pielii si este fundamentala pentru mecanismele vizuale; joaca, de asemenea, un rol in procesul de diferentiere celulara, actiune antitumorala.

Vitamina B1 (tiamina) contribuie la metabolismul energetic al glucidelor; esentiala pentru functia inimii si celulele nervoase sanatoase.

Vitamina B2 (riboflavina) este implicata in starea de nutritie a pielii si a mucoaselor si in producerea de celule rosii din sange.

Vitamina B3 (niacina) participa la reactiile de respiratie celulara, la sinteza si demolarea aminoacizilor, acizilor grasi si a colesterolului; ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

Vitamina B5 (acid pantotenic) este esentiala pentru metabolismul nutrientilor; joaca, de asemenea, un rol in productia de hormoni si colesterol.

Vitamina B6 (piridoxina) ajuta la formarea globulelor rosii si la mentinerea functiei creierului; influenteaza eficienta in utilizarea proteinelor de catre organism, in sinteza hemoglobinei si in metabolismul glucidelor si lipidelor.

Vitamina B7 (cunoscuta si sub numele de B8 sau Vitamina H sau Biotina) este esentiala pentru metabolismul proteinelor si carbohidratilor si in productia de hormoni si colesterol; participa la sinteza glucozei si a acizilor grasi.

Vitamina B9 (acid folic) este necesara pentru productia de ADN, cresterea tesuturilor si functia celulara; deosebit de importanata pentru tesuturile care sufera procese de proliferare si diferentiere, cum ar fi tesuturile embrionare; colaboreaza cu vitamina B12 la formarea globulelor rosii.

Vitamina B12 (cobalamina) importanta pentru metabolismul acizilor grasi, aminoacizilor si acizilor nucleici; ajuta la formarea celulelor rosii din sange si la mentinerea sistemului nervos central.

Vitamina C (acid ascorbic) are actiune antioxidanta, promoveaza dintii si gingiile sanatoase, creste absorbtia fierului si ajuta la vindecarea ranilor prin facilitarea formarii colagenului; imbunatateste raspunsul imun.

Vitamina D (calciferol) implicata in absorbtia calciului, promoveaza mineralizarea corecta a scheletului.

Vitamina E (tocoferoli si tocotrienoli) are proprietati antioxidante; ajuta organismul sa formeze celule rosii din sange si sa utilizeze vitamina K; contribuie la mentinerea integritatii celulare.

Vitamina K (filochinona si menaquinona) este necesara pentru coagulare si cofactor in absorbtia calciului cu vitamina D, cu un rol important in functia cognitiva.