Categories Fără categorie

Care sunt cauzele pentru zgomotul produs de aparatul de aer conditionat

Cum vara este foarte aproape iar temperaturile devin tot mai ridicate, revine si acea perioada din an cand ne interesam de aparate de aer conditionat. Daca ai un aparat aer conditionat si acesta incepe sa produca zgomote stii cat discomfort poate crea  intr-o locuinta. Sunt cateva cauze pentru care aparatul de aer conditionat incepe sa nu mai functioneze corespunzator si scoate tot felul de zgomote.

Zgomote in unitatea interna a aparatului de aer conditionat

Daca dupa o perioada de functionare, aparatul de aer conditionat incepe sa scoata zgomote, cel mai probabil ceva nu este in regula la unitatea interna. Este cu totul obisnuit ca aparatul de  aer conditionat a faca un zgomot specific atunci cand incepe sa functioneze, intrucat incepe sa ventileze aerul cu o putere maxima.

Cu toate acestea, zgomotul care provide de la defectarea unui component sau daca aerul este ventilat cu greutate, este diferit. Una dintre cauze ar putea fi ventilatorul. Daca acesta nu este curatat corespunzator sau suficient de des, va incepe sa produca un zgomot neplacut. Puteti evita acest lucru daca aveti grija sa fie curatat la perioade regulate de timp.

Componentele sunt usor deplasate de la vibratia ventilatorului

Avand in vedere ca multe dintre componente sunt legate prin suruburi, acestea se pot slabi cu timpul daca fie nu au fost bine montate fie aparatul functioneaza destul de des la capacitate maxima. Aceasta problema poate fi rezolvata cu usurinta. Poti indetifica aceste suruburi care sunt slabite si le poti strange cu o surubelnita.

Probleme cu lamele din unitatea interna

Daca sesizezi aceste zgomote in timpul functionarii, o alta cauza pot fi lamele din interior care nu mai sunt in aceiasi pozitie ca la inceput. Ele fie trebuie stranse, la fel cu o surubelnita sau folosind o cheie. Sau sunt curbate, indoite si prin forta de frecare produc acel zgomot in unitatea interna. Daca acesta este cazul, din nou ele trebuie indepatate cu mare grija pentru a ajunge la forma de la inceput si pentru a incepe sa functioneze din nou fara zgomot.

Cum poti preveni astfel de situatii la sistemul de climatizare?

Fa verificari temeinice si periodice la aparatul de aer conditionat. Daca nu a mai fost folosit peste iarna, inainte de a-l pune in functiune pentru sezonul cald il poti verifica si curata. Carcasa de la unitatea interna este foarte usor detasabila. Filtrele pot fi scoase si curatate sau chiar inlocuite daca este nevoie, atat cele din unitatea interna cat si cele din unitatea externa.

Ventilatorul si celelalte componente pot fi curatate. Exista numeroase variante de la spray-uri speciale pana la clasicele solutii de curatat din bucatarie. Aceasta mentenanta aer conditionat poate fi facuta chiar de catre tine sau poti apela la firma de specialitate.