Ți-ai schimbat job-ul și ai decis că un calculator sau laptop nou ar face față cu mai mult succes noilor cerințe. Ori, poate ești pasionat de gaming sau lucrezi de acasă, așa că așteptările tale în materie de IT întâmpină modificări considerabile față de cele de acum câțiva ani. Un computer nou este visul pe care majoritatea dintre noi îl avem, dar costurile pe care le implică un dispozitiv gata scos din cutie sunt uluitoare. Și unii dintre noi ar putea să nu și le permită la acel moment. Sau, există situații în care un aparat nou-nouț nu își are rostul.
Care e principala diferență între un calculator nou și unul recondiționat? Un computer refurbished implică un cost mai mic, din simplul motiv că, ambalajul original a fost deschis, sau că dispozitivul a fost utilizat anterior pentru o anumită perioadă. Multe persoane au rețineri când vine vorba să investească într-o aparatură utilizată anterior, în ciuda faptului că a fost recondiționată înainte de a fi repusă la vânzare pentru a funcționa optim pe termen lung.
Calculatoarele recondiționate versus modele noi sau second-hand. Cum afli de ce ai nevoie ?
Un dispozitiv nou îți oferă avantajul de a fi chiar tu primul (și poate singurul) proprietar. Te bucuri de performanțele oferite, de garanție, primești produsul cu echipamentul complet de punere în funcțiune și te poți aștepta să îți servească nevoilor tehnologice pentru câțiva ani de acum încolo. Dar, acest pachet întreg de beneficii cere un preț piperat sau pe care unii nu sunt dispuși să îl plătească chiar în acel moment. Mai mult, poate ai nevoie de un aparat anume pentru o perioadă limitată, sau pentru uz ocazional ori strict pentru a-ți satisface un moft. În aceste contexte, un preț prea mare s-ar putea dovedi o investiție neinspirată.
Modelele de calculatoare refurbished au o garanție aproape la fel de extinsă precum modelele noi. Deși mulți fac această confuzie, produsele refurbished nu sunt sinonime cu cele second-hand sau la mâna a doua. Termenul definește produsele puțin folosite, recondiționate, remanufacturate, resigilate, recertificate sau ‘’reparate, ca noi’’. Spre deosebire de calculatoarele second-hand, modelele recondiționate au un sistem de operare preinstalat. Aparatura refurbished, fie că ne referim la telefoane sau la camere de supraveghere ori laptopuri, trebuie să aparțină unei mărci recunoscute, să fi fost testată, verificată, curățată și reparată dacă e cazul pentru a corespunde standardelor de calitate și imagine specifice produsului original.
Device-urile second-hand fac parte în majoritatea cazurilor dintr-o generație mai veche și răspund mai greu cerințelor actuale ale utilizatorilor. De exemplu, un calculator la mâna a doua nu este cea mai bună soluție pentru un gamer pasionat de jocuri performante. Sau, un laptop second-hand nu s-ar putea ridica la nivelul așteptărilor unui utilizator care lucrează de acasă și care are nevoie de programe de editare foto-video, de exemplu. Aparatura second-hand este apreciată de cei care preferă o variantă provizorie până ajung să economisească suficient pentru ceva nou. Un produs cumpărat la mâna a doua ar putea avantaja un utilizator care învață să folosească acest tip de dispozitiv și are nevoie de un material ‘’de probă’’. Se poate întâmpla ca în cazul unui aparat second-hand, vânzătorul să nu îți ofere nici garanție și nici echipamentul complet de funcționare.
Vrei să înveți să lucrezi pe un laptop, să te acomodezi cu un anumit telefon, ori să testezi echipamentul de supraveghere video pe care ți l-au recomandat vecinii? Pentru perioada de test, ai putea să economisești banii și să apelezi la modele recondiționate sau de ce nu, la mâna a doua.