Categories Fără categorie

Tinute in care traditia si modernismul se imbina armonios

Ia traditionala, ca parte a portului popular autentic romanesc si-a regasit scopul si a devenit parte componenta a multor tinute moderne si de efect. Daca, in cazul femeilor este purtata in diverse ocazii si este o piesa vestimentara care nu trebuie sa lipseasca din nici o garderoba, din urma vin iile barbatesti care incep sa castige din ce in ce mai mult teren.

De la inspiratie pentru marile case de moda ale lumii pana la tinute traditionale purtate in diverse ocazii, iia barbateasca reprezinta intotdeauna o alegere inspirata pentru orice garderoba. Mai mult de atat, iia traditionala incepe sa isi recastige din ce in ce mai mult popularitatea si este utilizata pentru a crea tinute originale si de efect pentru numeroase ocazii. Iia barbateasca este o piesa vestimentara care nu trebuie sa lipseasca din nici o garderoba.

Ia, o piesa vestimentara unicat ce si-a regasit popularitatea in vestimentatia moderna

IIa barbateasca este o piesa vestimentara care poate sa fie purtata in diferite ocazii cu la fel de multa usurinta cum se intampla in cazul femeilor. Modelele broderiilor iiei difera de la o zona la alta. De asemenea, si in ceea ce priveste cromatica, se diferentiaza de la o zona la alta. In Suceava, iile au culori mai sobre si naturale precum brun, cafeniu, negru sau verde inchis. In Vrancea iile au o geometrie puternica si se utilizeaza culori tari precum rosu, negru, albastru, verde, ocru care creeaza contraste puternice. De asemenea, iile din zona Vrancei se diferentiaza si prin croiala speciala a manecii. Asadar, in functie de fiecare zona in parte aceste piese vestimentare traditionale se diferentiaza si au o personalitate aparte.

Costumul popular romanesc este un monument cultural in adevaratul sens al cuvantului. Este arta si istorie combinata intr-o singura piesa vestimentara, asadar, indiferent daca este vorba despre o ie barbateasca sau despre una pentru femei, purtarea acestora poate reprezenta si un semn de mandrie.

Daca mai mult se remarca purtarea iiei de catre femei, chiar si atunci cand vine vorba despre o tinuta masculina poate sa fie una de efect. Totul consta in modul in care este combinata iia cu diverse piese vestimentare moderne. Iia este un obiect vestimentar realizat integral manual din panza de bumbac, in sau borangic cu broderii ample si bogate, culori vii, avand adesea aplicatii de paiete sau margele. Modelele masculine sunt mai simple in comparatie cu cele destinate doamnelor si domnisoarelor, dar denota aceeasi eleganta si si creeaza o impresie placuta. Indiferent daca sunt purtate in mod traditional sau asociate cu diverse piese vestimentare moderne intotdeauna vor reusi sa creeze o impresie placuta.

Argumente care stau la baza purtarii iiei de catre un barbat modern

O ie barbateasca poate sa fie piesa de rezistenta a unui look etnic, traditional. Mai ales in cazul persoanelor care doresc sa aduca o schimbare in stilul vestimentar, includerea acestei piese traditionale in garderoba poate sa fie o idee foarte buna.

IIa barbateasca poate sa reprezinte o reinventare a stilului masculine si, totodata o solutie foarte buna pentru a castiga la capitolul admiratie. In ziua de astazi nu exista foarte multi barbate care sa poarte o iie deoarece se axeaza mai mult pe alegerea unui stil care ii caracterizeaza sau este practic pentru a fi purtat in fiecare zi. Cu siguranta, purtarea unei ii barbatesti va fi o adevarata declaratie de stil in care se intalnesc elemente unice cu piese vestimentare obisnuite.

Mai ales daca te-ai saturat de clasicul costum pe care il porti la evenimente atunci purtarea unei ii barbatesti poate sa aduca o schimbare benefica. Daca este vorba despre o nunta, un botez sau o cununie cu un caracter mai traditional atunci vei putea impresiona prin a purta o iie.

Inca un argument adus in favoarea purtarii iiei este faptul ca si vedetele sau personalitatile marcante poarta sau au purtat aceasta piesa vestimentara atat de caracteristica romanilor. Nu doar persoanele de rang inalt au ales sa includa in vestimentatia lor aceasta piesa traditionala ci si artisti care au ilustrat diverse personalitati in lucrarile lor de arta.

Dar, lungul drum al iiei traditionale nu se opreste aici. Reprezinta o sursa de inspiratie pentru marii creatori de moda. Punctul de pornire pe acest drum inspirational a fost colectia designerului Yves Saint Laureant din toamna – iarna anului 1981. Fascinat si inspirat de tabloul.