Categories Fără categorie

Termorezistorul boilerului – ce este si cum functioneaza?

O componenta fundamentala pentru functionarea boilerului prin ajustarea la temperatura externa si interna este termorezistorul. Fiecare cazan foloseste diferite tipuri. Va explicam mai bine ce este termorezistorul cazanului si cum functioneaza. Vezi mai multe produse pe pedavo.ro.

Termorezistorul cazanului: ce este

Termorezistorul unui cazan este o rezistenta termica speciala care creste sau, mai adecvat, scade (NTC) odata cu cresterea temperaturii, semnalizata de o sonda si de senzori conectati la acesta. Prin intermediul termorezistorului sau chiar al rezistorului termic, cazanul poate functiona evitand risipa si in perfecta armonie cu temperatura reala externa sau interna. Prin urmare, boilerul functioneaza intr-un mod optimizat pentru camere, datorita termorezistorului, printre altele, care evalueaza variatiile termice si transmite informatii sistemului.

Termorezistorul cazanului: cum functioneaza

Termorezistorul boilerului functioneaza ca un sistem la care sunt conectati senzorii NTC si un senzor NTC. Sonda detecteaza variatiile de temperatura si termice, prin intermediul senzorilor, si le transmite direct la boiler, care va furniza caldura si apa calda sau pe baza: programarii, datelor termistorului, nevoilor termice ale incaperilor.

In special, definim un termorezistor sau o rezistenta termica, adica un rezistor a carui valoare a rezistentei variaza semnificativ cu variatia temperaturii. Mai mult, termenul „termo” in sine provine dintr-o uniune a termenilor englezi „Thermal” si „Resistor”, deci in mod specific un rezistor termic sau termorezistenta functionala pentru buna functionare a sistemelor de incalzire.

Termorezistorii gasiti intr-un cazan sunt senzori reali care sunt responsabili de reglarea si controlul temperaturii incalzitoarelor si a apei calde menajere. Numite si sonde sau senzori, exista doua tipuri: PTC si NTC.

Primii sunt termorezistorii pozitivi si sunt utilizati in general in circuite electrice pentru a monitoriza temperatura, in acest caz rezistenta creste odata cu cresterea temperaturii. Termorezistoarele NTC sunt cele utilizate in cazane si sunt senzori negativi, adica rezistenta lor scade odata cu cresterea temperaturii.

Daca temperaturile detectate de termorezistor sunt incorecte, adica nu corespund cu cele stabilite de compania mama, cazanul intra in blocare si arata o eroare, care difera in functie de model si producator. Termorezistorii detecteaza temperatura si o traduc intr-un semnal usor de inteles pentru placa electronica care guverneaza functionarea boilerului. Cardul in sine va face comparatia si, daca este necesar, va bloca functionarea cazanului.

Defectiuni la termorezistorul cazanului

Termorezistorul este, de asemenea, un dispozitiv de siguranta, temperaturile prea mari pot provoca accidente grave, inclusiv scurgeri de gaz si explozii. Din acest motiv, cazanul este, de asemenea, programat pentru a detecta o defectiune a termorezistorului si a o raporta printr-un cod de eroare. Exista doua solutii la o defectiune a termorezistorului: repozitionati-l, deoarece defectiunea se poate datora unei conexiuni defectuoase, schimbati termorezistorul, deoarece acum este rupt. Pentru a intelege daca un termorezistor functioneaza, trebuie sa folositi un tester Ohm. Daca, pe de alta parte, nu este detectata nicio activitate, mai intai incercati sa o conectati din nou, urmand diagramele propuse in manualul de instalare. Daca, chiar si asa, nu se obtin rezultate, este necesara schimbarea piesei cu una noua si functionala.

 

Functionarea corecta a termorezistorului boilerului este foarte importanta, din acest motiv orice interventie ar trebui sa fie efectuata de un profesionist, care stie cu siguranta mai bine procedurile de verificare si instalare si stie cand sa inlocuiasca piesa uzata sau defecta.