Taria de origine irlandeza sau scotiana este o bautura complexa, ce se adreseaza atat cunoscatorilor, cat si celor care doresc sa afle ce gust are traditia de secole a doua popoare inrudite. Daca nu ai mai incercat aceasta bautura pana acum, trebuie sa stii ca este foarte important cu ce incepi. Caci, daca nimeresti ceva ce nu iti va placea, este posibil sa nu mai vrei sa incerci altceva, iar asta va fi o pierdere, pentru ca whisky-ul este o bautura aparte.
Specialistii de la magazinul online BeiCeVrei iti ofera cateva sfaturi in legatura cu criteriile pe baza carora se alege acest tip de bautura!
In functie de regiune
Whisky-urile sunt diferite, atat ca gust, ca metoda de productie, cat si ca provenienta geografica. Cel scotian este fabricat din orz si orz maltat. Gustul predominant este cel de turba, aroma afumata fiind caracteristica predominanta. Daca esti incepator, aceasta bautura ti va parea fie extrem de interesanta, fie prea puternica, din cauza gustului intens de fum.
Daca esti o fire aventuroasa, care isi doreste tot timpul sa incerce lucruri noi, aceasta bautura ar putea fi urmatoarea descoperire care te va incanta. Insa, daca esti o persoana conservatoare, poate ar fi bine sa lasi acest tip de bautura pe mai tarziu, dupa ce te vei familiariza cu sortimentele mai subtile.
Whiskey-ul irlandez este realizat din secara, orz si orz maltat. Gustul este mediu, echilibrat, iar aroma este persistenta, dar versatila. Acest sortiment poate fi perfect pentru cei care isi fac debutul in domeniu.
Single malt sau blended
Sortimentele single malt provin dintr-o singura distilerie si sunt obtinute exclusiv din orz maltuit. De regula, acest tip de bautura este asociat cu Scotch (provenienta scotiana), desi este produs in mai multe state. Taria provine de la aceeasi distilerie, dar din mai multe butoaie cu whisky maturat pentru diferite perioade. Anii de maturare trecuti pe eticheta este cea a celui mai tanar whisky.
Desi ingredientele sunt aceleasi, fiecare single malt are un gust aparte, ce difera de la o distilerie la alta. De aceea, fiecare brand se mandreste cu gustul specific, ce este dat de durata de fermentatie, marimea si tipul instalatiilor de distilare, precum si butoaiele de stejar in care este depozitat. Acest sortiment este considerat superior celui blended.
Sortimentul blended are in compozitie mai multe feluri de whisky, produse de distilerii diferite. Acestea pot fi amestecuri si de 30 – 40 de single malt-uri de la diversi producatori. Blended scotch-ul este caracterizat printr-o consecventa a gustului. Aceasta este imperativa pentru ca whisky-ul sa se ridice la standardele de calitate care il caracterizeaza.
Finish-ul
Acest tip de bautura este puternic reglementat prin lege, care interzice adaugarea aromelor. Pentru a obtine acel gust specific, care ramane mult timp dupa ce inghiti bautura, producatorii muta taria din butoaiele de stejar in care a fost maturata in butoaie ce au tinut alte bauturi alcoolice: vin, sampanie, rom. Aceasta procedura confera bauturii o plaja larga de gusturi si arome.
Felul in care il degusti
Alegerea sortimentului potrivit depinde foarte mult de felul in care vei servi bautura. Daca o vei folosi in combinatie cu alte bauturi, este indicat sa alegi un blend. Daca doresti sa ii savurezi aromele, atunci indreapta-te spre un single malt sau spre unul afumat.
In cele din urma, gustul si mirosul sunt experiente personale si profund subiective. Singura metoda prin care iti vei da seama care este sortimentul preferat este sa experimentezi si sa incerci cat mai multe.