Frigul si munca pe santier par sa nu faca echipa buna impreuna si totusi uneori este nevoie sa muncesti iarna si sa scoti utilajele din dotare, dar si materialele care de foarte multe ori pot sa aiba de suferit din cauza temperaturilor scazute au a umezelii. Prin urmare, este recomandat sa tii cont de mai multe aspecte importante inainte de a decide sa lucrezi iarna.
Atentie la intretinerea vehiculelor folosite pe santier
Primul si cel mai important aspect este acela de a avea grija de vehiculele din dotare in momentul in care lucrezi pe santier. Un aspect important este faptul ca va trebui sa schimbi uleiul la timp, uneori mai repede decat in timpul verii astfel incat sa asiguri lubrifierea corecta a masinilor, pentru a evita deteriorarea. Un alt aspect la fel de important este faptul ca trebuie sa incalzesti motoarele mai bine inainte de a incepe sa folosesti vehiculele. Evita, pe cat posibil sa le lasi nepornite pe frig sau in ger si asigura-te ca sunt macar acoperite. Nu uita ca apa care ingheata pe suprafetele metalice sau care balteste pe suprafetele metalice poate facilita coroziunea, care poate duce la deteriorarea masinilor.
Ai grija de materialele de constructie
Pe un santier folosesti mai multe tipuri de materiale de constructie care pot avea calitati variabile. In sensul acesta este nevoie sa ai grija ca aceste materiale sa nu intre in contact cu apa sau cu umiditatea pentru ca cimentul de exemplu sau alte pulberi isi vor pierde proprietatile si exista riscul sa devina inutilizabile. Acelasi lucru se poate intampla si cu nisipul, care odata ce acumuleaza apa ar putea sa inghete.
Care este cel mai mare motiv de ingrijorare pe un santier iarna?
Vaporii sunt cel mai mare motiv de ingrijorare. Acestia implica probleme care la prima vedere par simple, dar care vin cu un impact considerabil asupra mai multor aspecte din viata unei constructii. Acest subiect nu este foarte popular insa poate sa fie decisiv in ceea ce priveste durabilitatea unei constructii si calitatea vietii. Poate notiunile precum vapori, difuzie a vaporilor sau bariera impotriva vaporilor iti sunt familiare. In cazul in care esti in plin proces de constructie a casei visurilor tale, acesta este cu siguranta un subiect care ar trebui sa te preocupe. De ce se intampla asta? Vaporii si transmiterea lor in mod gresit sunt cei mai importanti responsabili ai problemelor care apar intr-o casa.
Iarna, temperaturile exterioare sunt scazute si in interior exista o temperatura mai rdicata. Aerul rece exterior are o presiune foarte mica in timp ce aerul cald din interior vine cu o presiune mai mare. Presounea este cea care incearca sa se echilubreze, iar aerul cald sa migreze spre aerul rece. Acolo unde aerul cald se intalneste cu cel rece apare condensarea si umezeala, care este un mare dusman al constructiilor. Este foarte important sa permiti aerului sa iasa si sa nu ai nicio bariera care sa opreasca aerul sa iasa. De foarte multe ori se intampla ca aerul sa ramana in pereti unde se umezeste si apare mucegaiul. Vara se intampla tot acelasi lucru insa in sens invers. Aerul cald din exterior tinde sa migreze catre casa iar de acolo urmeaza sa intalneasca aer rece alaturi de care va forma vapori.
Cea mai mare provocare a oricarui constructor este sa evite formarea vaporilor si sa protejeze corect cladirea in timpul iernii.