Categories News

Liposuctie – Tipuri, avantaje si dezavantaje

In Occident, liposuctia este a doua cea mai populara interventie chirurgicala plastica dupa mamoplastie, iar in Romania aceasta procedura a castigat amploare. Operatia de liposuctie este un instrument de indepartare a grasimilor, dar nu o modalitate de a pierde in greutate, deoarece scopul sau principal este de a imbunatati conturul corpului prin eliminarea capcanelor de grasime localizate.

Cele mai frecvent practicate tipuri de liposuctie, sunt tumescenta, cu laser si ultrasonica. Fiecare tip este minim invaziv, deoarece accesul la tesutul adipos este asigurat prin 1 sau mai multe incizii mici (0,5 cm). Indiferent de tipul de liposuctie folosit, in cele din urma, rezultatul sau, in mare, se rezuma la un singur lucru – grasimea este indepartata folosind aspiratia si canula.

Liposuctie tumescenta

Acest tip de liposuctie presupune introducerea unei cantitati mari de solutie Klein in tesutul adipos, care asigura lichefierea grasimii. Apoi, printr-o mica incizie, in zona de liposuctie, se introduce un ac-canula medical, cu ajutorul caruia chirurgul slabeste celulele adipoase cu miscari alternative, care sunt aspirate simultan prin canula de un aspirator cu vid.

Citeste si: Care Sunt Beneficiile Liposuctiei?

Avantajele liposuctiei tumescente includ posibilitatea de indepartare simultana a pana la 5 litri de grasime, un risc mic de complicatii si o perioada de reabilitare relativ rapida. Cu toate acestea, perioada de recuperare poate fi insotita de durere, umflaturi si vanatai.

Liposuctie cu laser

Liposuctia cu laser foloseste radiatia laser ca energie pentru a distruge celulele adipoase. In general, principiul implementarii sale, seamana cu tehnica anterioara: o canula este introdusa in zona de liposuctie, in varful careia se afla o sursa de radiatii. Miscarile alternative ale chirurgului folosind un fascicul laser rupe membranele celulelor adipoase.

Ca rezultat, o mare cantitate din continutul lor bogat in lipide, intra in spatiul extracelular. In continuare, se efectueaza indepartarea sub vid a substantei grase rezultate. Avantajele evidente ale liposuctiei cu laser includ, uniformitatea rezultatului, riscul scazut de complicatii, productia de colagen si, ca urmare, elasticitatea si fermitatea pielii si restrictiile minime de reabilitare.

Liposuctie cu ultrasunete

Aceasta este poate cea mai eficienta metoda. Ultrasunetele slabesc conexiunea celulelor adipoase, afland tesutul adipos. Parametrii radiatiilor ultrasonice elimina aproape complet efectele secundare, fara a avea un efect distructiv asupra dermului, iar materialul pompat poate fi folosit ulterior pentru lipolifting (transplantul propriilor celule adipoase).

Cel mai modern instrument de astazi este liposuctia Vaser, care permite indepartarea cu precizie si cu atentie a celulelor adipoase.