Categories News

Cum te protejeaza castile moto si ce elemente sunt importante pentru siguranta ta?

Majoritatea sporturilor cu un grad ridicat de risc au si echipament de protectie adecvat, iar motociclismul nu face exceptie de la aceasta regula. Fiecare ryder si pasager ar trebui sa poarte incaltaminte corespunzatoare, pantaloni cu protectii, geaca cu protectii, manusi moto si o casca care sa corespunda standardelor de siguranta (DOT).

Purtarea unei casti moto functioneaza. Indiferent de miturile sau povestile pe care le-ai auzit, studiile si accidentele rutiere au confirmat si reconfirmat, de-a lungul timpului, importanta purtarii acestui accesoriu.

Ce trebuie sa stii despre castile moto?

In primul rand, casca este cel mai important echipament de protectie pe care il poti purta pe durata unei calatorii cu motocicleta. Tocmai de aceea, atunci cand iei cheile de la motocicleta, in cealalta mana trebuie sa ai casca. Evident, castile nu ofera invulnerabilitate in trafic, insa, in cazul unui accident, casca iti poate proteja creierul, fata si viata. Impreuna cu alte echipamente de protectie specifice motociclismului si o atitudine concentrata pe prevenirea situatiilor de risc, casca poate face diferenta in orice accident.

In al doilea rand, orice plimbare este mai distractiva si mai confortabila atunci cand porti casca potrivita. O casca integrala de calitate iti va proteja fata de praf, vant, pietricele si insecte. In plus, atunci cand sistemul de aerisire este proiectat inteligent, ventilarea va fi foarte eficienta, iar zgomotul in timpul mersului va fi redus.

Cum functioneaza?

Exista o multime de casti de protectie, iar fiecare tip de casca este proiectat sa protejeze capul in anumite conditii. Exista casti de santier, casti de rugby, casti de fotbal american, casti militare cu Kevlar si multe altele. Niciun tip de casca nu se potriveste in alt scenariu decat cel pentru care a fost proiectat, intrucat toate castile sunt dezvoltate si testate stiintific pe parcursul anilor.

In cazul unei casti moto, protectia capului este asigurata de 4 elemente care functioneaza impreuna:

– cochilia exterioara;

– padding-ul care absoarbe impactul;

– padding-ul pentru confort;

– sistemul de prindere.

Suprafata exterioara este, de regula, fabricata dintr-un compozit de fibre rezistente sau materiale termo-plastice, precum policarbonatul. Desi poate parea o suprafata foarte dura, acest material este facut pentru a se comprima in cazul unui impact. Acest detaliu ajuta la repartizarea fortei de impact pe o suprafata mai mare, reducand aceasta forta inainte sa ajunga la cap. La interior, padding-ul din polistiren expandat face exact acelasi lucru – amortizeaza forta impactului asupra capului.

Atat suprafata exterioara, cat si padding-ul din polistiren expandat se vor comprima atunci cand sunt lovite puternic, distribuind fortele impactului in toata casca. Cu cat forta impactului este absorbita mai bine, cu atat sansele tale cresc. Unele casti moto se crapa sau se sparg la impact, insa acest lucru demonstreaza faptul ca au amortizat cea mai mare parte a fortei, protejandu-ti capul.

Daca materialul ar fi tare, intreaga forta a impactului s-ar transmite catre creier, caz in care casca ar fi inutila. Chiar si atunci cand casca ta nu s-a spart sau nu s-a crapat dupa ce a lovit asfaltul, nu trebuie sa o mai porti. Materialele au absorbit socul si au suferit o comprimare, asadar nu vor mai putea asigura protectie la capacitate maxima in cazul unui alt accident.

Padding-ul de confort este partea textila (cu bureti) din interiorul castii, iar aceasta asigura ventilarea capului si o potrivire buna pe parcursul calatoriilor. Multe modele de casti au un padding care poate fi scos si spalat atunci cand este nevoie.

Sistemul de prindere (curelele de sub barbie) este extrem de important. Acesta are rolul de a tine casca pe cap pe toata durata accidentului, indiferent de numarul de lovituri primite. Astfel, modelele de casti moto de calitate superioara au sisteme care nu se vor desface, slabi, rupe sau sparge in cazul unui accident. Evident, daca porti casca fara sa inchizi sistemul de prindere, este ca si cum ai merge cu masina fara centura de siguranta, intrucat casca poate cadea la primul soc.

Daca vrei sa iti protejezi sanatatea, integritatea corporala si chiar viata atunci cand mergi cu motocicleta, descopera gama de casti moto din catalogul Sport-Mag si alege modelul potrivit necesitatilor tale!