Temperatura dormitorului tau poate face o diferenta semnificativa asupra calitatii somnului tau. Un sondaj al National Sleep Foundation a constatat ca temperatura racoroasa a camerei a fost unul dintre cei mai importanti factori in obtinerea unui somn bun, pana la patru din cinci respondenti spunand ca acest lucru este important pentru ei.
Cea mai buna temperatura in dormitor pentru somn este de aproximativ 18,3 grade Celsius. Acest lucru poate varia cu cateva grade de la persoana la persoana, dar majoritatea medicilor recomanda mentinerea termostatului setat intre 60 si 67 de grade Fahrenheit (15,6 pana la 19,4 grade Celsius) pentru un somn cat mai confortabil.
Corpurile noastre sunt programate sa experimenteze o usoara scadere a temperaturii centrale seara. Coborand termostatul noaptea poate ajuta la reglarea temperaturii si poate semnala corpului ca este timpul sa te culci.
Cea mai buna temperatura de somn pentru sugari
Sugarii pot beneficia de un dormitor cu unul sau doua grade mai cald, pana la 20,5 grade Celsius. Deoarece corpurile lor sunt mai mici si inca in curs de dezvoltare, ei sunt mai sensibili la schimbarile de temperatura ambientala. Ai nevoie de o centrala buna, asa cum sunt cele de la blubox.ro care sa te ajute sa mentii o temperatura decenta in casa. E recomandat sa ai o centrala buna inclusiv pentru faptul ca te va ajuta sa faci economii. Cu centrala potrivita poti seta mai usor temperatura din casa si vei descoperi mai repede cat este de simplu sa ai temperaturi potrivite si sa te bucuri de caldura pe timpul iernii, fara sa te gandesti la facturi. Nu uita ca atunci cand alegi centrala trebuie sa fie corect aleasa pentru casa ta.
Un dormitor prea cald poate creste riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului (SIDS). Se recomanda folosirea hainelor de dormit aprobate, asigurarea unei temperaturi favorabile prin setarea termostatului si evitarea paturii grele sau straturi multiple. Parintii isi pot monitoriza temperatura bebelusului in timpul noptii atingand stomacul sau ceafa.
Cercetarile sugereaza ca bebelusii ating temperatura normala pana la varsta de unsprezece saptamani , in medie. In acest moment, incep sa atinga o temperatura minima a corpului de 36,4 grade Celsius in decurs de patru ore de la culcare, similar adultilor.
Cum afecteaza temperatura somnul?
Ciclul nostru de somn este reglat de ritmul nostru circadian. Ritmul circadian se bazeaza pe ciclul lumina-intuneric al soarelui si este controlat de o parte a creierului numita nucleu suprachiasmatic, situat in hipotalamus. Acest „ceas corporal” principal isi primeste indicii de la o serie de factori de mediu si personali, variind de la cantitatea de expunere la lumina (cea mai semnificativa), pana la exercitii fizice si temperatura.
Temperatura corpului nostru se situeaza in jurul valorii de 37 grade Celsius, dar fluctueaza cu aproximativ 2 grade pe tot parcursul noptii. Scaderea temperaturii incepe cu aproximativ doua ore inainte de a merge la culcare, coincide cu eliberarea hormonului de somn melatonina. In timpul somnului, temperatura corpului continua sa scada, atingand un punct scazut dimineata devreme si apoi incalzindu-se treptat pe masura ce dimineata progreseaza.