Categories Fără categorie

Ce trebuie sa stii cand inregistrezi o marca la OSIM

Teoretic, procesul de inregistrare al unei marci la OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – este destul de simplu. Cu cateva cereri si cateva taxe platite, afacerea dvs. este in siguranta. Din pacate, sunt o multime de detalii care trebuie stiute si respectate. Si, pentru ca este important sa fim informati, noi am facut o selectie de informatii pentru dvs. Va invitam sa cititi!

  1. In momentul inregistrarii unei marci la OSIM, trebuie sa stiti ca inregistrarea in cauza va va proteja doar marca, nu si produsele reprezentate de aceasta. Altfel spus, daca aveti niste produse unice pe piata, OSIM nu vi le poate proteja. OSIM va poate proteja doar imaginea lor, marca sub care veti continua sa le produceti.
  2. In cazul in care va doriti ca o denumire folosita de dvs., ca marca a unui produs sau serviciu, sa nu mai poata fi folosita si de altcineva in niciun alt domeniu, trebuie sa va inregistrati denumirea in cauza in toate cele 45 de clase ale Clasificarii de la Nice. In aceasta situatie trebuie sa fiti foarte atenti deoarece, in cazul in care nu veti folosi marca in anumite domenii, timp de 5 ani, o alta persoana poate fi interesata sa va decada din drepturi in clasele respective, cu scopul de a inregistra-o ea.
  3. Aveti un site si nu stiti daca trebuie inregistrat la OSIM. Nu este obligatoriu, insa poate fi foarte util. Inregistrandu-l, puteti opri alte persoane sa foloseasca denumirea respectiva pentru produsele si serviciile sale.
  4. In cazul in care aflati ca altcineva foloseste o marca asemanatoare cu a dvs., desi dvs. aveti marca in cauza inregistrata si toate drepturile asupra ei, puteti sa-i trimiteti persoanei respective o atentionare. In cazul in care nu primiti niciun raspuns, puteti continua atentionarea in instanta.
  5. O marca inregistrata la OSIM inseamna o marca protejata timp de 10 ani. Dupa cei 10 ani puteti depune o cerere de prelungire a inregistrarii pentru inca 10 ani. Fiecare cerere de reinregistrare a marcii va fi insotita de plata unei taxe fixe.

Insa, pentru a nu va ocupa dvs. de toate aceste etape, puteti apela la sfatul si la ajutorul unui cabinet specializat in protejarea proprietatii intelectuale – de cele mai multe ori, acesta fiind un cabinet de avocatura. Un avocat specializat in inregistrarea marcilor la OSIM va va scuti de multe drumuri. Mult succes!