Categories legal

Activitatea legală a unui avocat expert în criptomonede

Cripto, sau valuta cripto, este o valută digitală folosită prin intermediul unei rețele online drept bun de schimb. În economie, termenul de bun de schimb desemnează orice obiect care se dă la schimb pentru anumite servicii sau produse. Astfel, un avocat NFT din Romania sau care este expert în criptomonede joacă un rol important și în mediul online. Așadar, care sunt sarcinile acestui avocat?

Atribuțiile generale pe care le îndeplinește un avocat expert în cripto

            Birourile și asociațiile de avocatură prezintă un interes ridicat față de investițiile de capital din mediul online. În acest context, necesitatea unui avocat expert în criptomonede care să se ocupe de acest domeniu este în creștere. Printre atribuțiile generale ale unui astfel de avocat expert se numără:

 • Să fie la curent cu situația actuală a criptomonedelor din țara în care acesta își desfășoară activitatea profesională;
 • Să cunoască regulile de anti-spălare de bani (anti money laundering);
 • Deoarece criptomonedele nu sunt intermediate de o bancă fizică, sunt necesare cunoașterea regulilor de know-your-customer (KYC);
 • Felul în care portofelele electronice, tranzacțiile și schimburi sunt realizate;
 • Utilizarea cu succes a tehnologiei de tip blockchain.

Atribuțiile prezentate mai sus sunt doar câteva dintre numeroasele activități și competențe pe care un avocat expert le deține. Afacerile online cu criptomonede sunt în creștere, astfel că acești experți sunt la mare căutare în zilele de astăzi.

Dezvoltarea comerțului electronic sau e-commerce-ul în spațiul românesc

E-commerce (sau electronic commerce, rom.: comerț electronic), reprezintă cumpărarea și vânzarea de bunuri și servicii. Comerțul electronic se desfășoară fie B2B (business-to-business), B2C (business-to-client), de la client la client sau de la client la business. Principalele platforme de comerț online care se regăsesc în online sunt Amazonul și eBay-ul.

În spațiul românesc, comerțul electronic s-a dezvoltat relativ recent, iar necesitatea unor experți din punct de vedere legal este în creștere. Birourile de avocatură oferă consultanță juridică pentru comerțul online din România. Platformele de e-commerce cele mai utilizate în spațiul românesc sunt, după cum probabil cunoașteți, emag.ro, elefant.ro, ș.a.m.d.

Consultanța juridică prestată de birourile de avocatură în acest domeniu presupune mai multe tipuri. Astfel, unu avocat expert oferă consultanță în redactarea contractelor care sunt încheiate în mediul online sau pentru a rezolva dispute internaționale. De asemenea, se asigură cunoașterea legii în vigoare cu privire la comerțul electronic în țara respectivă.

Dreptul comercial al persoanelor fizice care își deschid întreprinderi

Întreprinderile mari și mici beneficiază de dreptul comercial în cadrul domeniilor de activitate în care prestează. Domeniul dreptului comercial presupune mai multe servicii variate, printre care ligitii societare, diferite tipuri de consultanță, privatirăzi sau transfer de întreprindere. Fiecare tip de întreprindere are dreptul la consultanță și la cunoașterea litigiilor legale legate de activitatea desfășurată.

Diferitele tipuri de consultanță din domeniul dreptului comercial sunt variate, printre care se numără consultanța în drept societar. Această consultanță se rezumă la modalitatea în care se înființează o societate. De asemenea, se oferă consultanță și cu privire la interacțiunea cu ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului).

Tot în această categorie, se oferă consultanță cu privire la ligitii societare. În această situație, consultanța se realizează prin asistenșă și reprezentare în fața figurilor judecătorești sau a autorităților și instutițiilor publice. În aceeași ordine de idei, consultanța se realizează și pentru interacțiunea cu persoane fizice/ juridice sau alte entități.

Asociații românești de avocatură în care se poate avea încredere

Multe firme de pe teritoriul României sunt experte în domeniul afacerilor și tranzacțiilor online. Una dintre aceste asociații este asociația Buju Stanciu & Asociații, un birou de avocatură din București. Pe lângă asociația din București, aceștia au relații cu alte birouri de avocatură din Florența, Chișinău și Zurich.

Ariile de expertiză ale acestei asociații sunt după cum urmează:

 1. Blockchain și criptomonede;
 2. Comert electronic;
 3. Drept imobiliar;
 4. Drept civil;
 5. Token-uri nefungibile (NFT) și activele digitale;
 6. Drept fiscal;
 7. Asistență în materie penală;
 8. Dreptul familiei.

Dacă vă aflați într-o situație legală care necesită ajutor din partea unor experți, asociația Buju Stanciu & Asociații este pentru dumneavoastră. Anii de experiență acumulați lucrând cu diverși clienți din varii orașe, îi fac alegerea potrivită pentru nevoile dumneavoastră legale. Datele de contact le găsiți pe pagina principală a site-ului lor, la categoria de contact, unde puteți afla și locația biroului fizic.