Table of Contents
De obicei, noi, adultii, nu stim cum sa identificam rapid si exact de ce ne simtim intr-un anumit fel. Asadar, este firesc sa nu ne putem da seama imediat cand un copil este anxios sau are o alta problema de sanatate mintala.
Acumuland mai multe informatii de la diferiti specialisti in psihiatrie pediatrica, te vom ajuta sa intelegi cum arata si se manifesta anxietatea si cum iti poti sustine copilul sa faca fata acestei provocari.
Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre anxietatea la copii:
1. Anxietatea se prezinta in diferite moduri.
Anxietatea poate arata diferit de la o persoana la alta. Exista simptome fizice imediate care pot fi recunoscute cu usurinta – cum ar fi tremuratul, transpiratia excesiva si inrosirea pielii – dar pot exista si alte simptome care nu sunt evidente, cum ar fi dificultatile de somn, nelinistea si durerile de stomac care pot veni si disparea spontan.
Dificultatea de concentrare si dorinta de retragere din situatiile sociale sunt si acestea semne mai greu de observat si ar putea sa nu fie evidente in cazul copiilor.
2. Si copiii au nevoie de ajutor pentru a-si identifica gandurile ce le provoaca anxietate.
Copiii anxiosi tind sa-si exprime anxietatea in gandurile lor. Ei obisnuiesc sa traga concluzii negative in foarte multe situatii. De exemplu, daca un parinte intarzie acasa intr-o zi, s-ar putea sa-si faca griji ca acest lucru este cauzat de faptul ca a avut loc un accident. De asemenea, copiii anxiosi au mai multe sanse sa aiba ganduri negative despre ei insisi si pot crede ca nu sunt suficient de buni, nu sunt suficient de placuti sau sunt obligati sa esueze – ceea ce ii poate determina sa evite anumite situatii. Stimulandu-i sa vorbeasca despre gandurile lor, ii putem ajuta.
3. Comunicarea este vitala pentru copiii cu anxietate.
Comunicarea este vitala pentru a ajunge la radacina anxietatii copilului. A pune cu blandete intrebarile potrivite ii poate ajuta sa gaseasca gandul care ii tulbura. De exemplu, daca arata brusc semne ca este speriat sau ingrijorat, ii putem cere copilului sa descrie ceea ce crede ca s-ar putea intampla pentru a-l face sa se simta astfel. A vorbi despre asta il poate ajuta pe cel mic sa gaseasca gandul de la radacina anxietatii sale.
4. Experimentarea anxietatii este normala.
Anxietatea devine o problema atunci cand afecteaza o persoana in mod frecvent si cand grijile sunt dificil de gestionat, dar anxietatea in sine este normala si comuna. Majoritatea adultilor isi vor putea aminti un moment sau o situatie care i-a facut sa se simta anxiosi. S-ar fi putut reduce la un examen, o plimbare pe un rollercoaster sau la un moment in care au vorbit in fata multor oameni. Este absolut normal sa experimentezi asta la un moment dat in viata. Acest lucru este important de retinut si ii poate ajuta pe copii sa se simta mai bine atunci cand se confrunta cu ganduri anxioase.
5. Anxietatea poate fi gestionata.
Copilul tau nu trebuie sa se simta singur in incercarea de a face fata anxietatii. Si poate fi util sa ii reamintesti ca, in timp ce anxietatea poate fi coplesitoare si foarte inconfortabila uneori, ea va trece si nu ii va face rau.
Daca vrei sa aprofundezi subiectul anxietatii la copii sau sa vorbesti cu un specialist, cei de la Mindmed te pot ajuta si iti pot oferi sfaturi utile.