Categories legal News

Stiri – DNA, Finantari 2020, noul program Prima Casa

Mai multe persoane apropiate deputatului Sebastian Ghiţă, între care cumnatul parlamentarului şi Alexandru Iacobescu, căruia Ghiţă i-a împrumutat în nume personal peste 90 de milioane de euro, sunt aşteptate, miercuri, la sediul DNA Ploieşti unde vor fi audiate ca martori în dosarul Herţanu.

Din surse anonime se prevede că în curând și premierul va fi solicitat să se prezinte pentru audieri, ca martor. Dar cum aproape toate persoanele importante care au ajuns sa fie acuzate în dosarele de mare corupție au făcut prima lor vizita la DNA în calitate de martor, stare modificata ulterior în alte încadrări, ne putem aștepta la orice.

Alte stiri

7 iulie 2020: Lunga asteptare s-a incheiat, Guvernul a anuntat programul “Recladim Romania”. Documentul acopera o arie vasta de subiecte (are 32 de pagini), dar noi ne oprim la ceea ce ne intereseaza: credite gratuite (granturi) pentru intrepriunzatori la inceput – firme noi si startup-uri.

Secretarii de stat Liviu Rogojinaru şi Daniela Nicolescu au avut astăzi o nouă rundă de consultări cu reprezentanții mediului de afaceri pe tema accesării schemelor de sprijin pentru companiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. La discuții au participat secretarul de stat în MEEMA Emil-Răzvan Pîrjol şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Dragoş Preda.

“Firmele care nu au avut angajați vor primi granturi în valoare de 100 milioane de euro,  alte 350 milioane de euro vor merge spre companiile din domeniile cele mai afectate de criză și 550 milioane de euro se vor îndrepta spre companiile care vor să investească în repornirea producției. Este o șansă pentru firmele românești de a reveni pe piață şi a răspunde noilor realități economice, de aceea e important ca selecţia să fie una corectă, iar fondurile să fie accesate cât mai rapid şi mai eficient”, a transmis Secretarul de stat Liviu Rogojinaru (MEEMA).

  1. Liniile finantate vor fi impartite in 5 categorii:
  2. Credite nerambursabile pentru studenți
  3. Finantare pentru digitalizarea IMM-urilor
  4. Star-Tech Innovation
  5. Educația digitală a angajaților din IMM-uri
  6. Credite fara dobanda

Sursa știrii și mai multe informații despre Program: Finantari nerambursabile 2020 (FondPro).

9 iulie 2020: Modificări la programul Prima Casă, redenumit Noua Casă. Guvernul crește la 95.000 de euro creditul maxim, dar renunță la ideea garantării dezvoltatorilor imobiliari

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Creditul maxim pentru locuințele noi crește de la 66.500 de euro la 95.000 de euro echivalent în lei, în timp ce creditul pentru locuințele construite în urmă cu mai bine de cinci ani crește de la 57.000 de euro la 66.500 de euro. Ponderea garanției de stat în total credit crește cu câte 10 puncte procentuale la 60% pentru împrumuturile aferente locuințelor „noi”, recepționate sau consolidate în ultimii cinci ani, respectiv la 50% pentru restul. Avansul rămâne la 5%, astfel că valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate prin program este de 100.000 de euro, respectiv 70.000 de euro.

Sursa știrii: Profit.ro. Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/modificari-la-programul-prima-casa-redenumit-noua-casa-guvernul-creste-la-95-000-de-euro-creditul-maxim-dar-renunta-la-ideea-garantarii-dezvoltatorilor-imobiliari-19416240