Categories News

Sfaturile profesionistilor – Iata ce implica intretinerea unui motor diesel

Putine inventii au schimbat lumea la fel de mult pe cat au reusit sa o faca motoarele. Aflate la baza revolutiei industriale, motoarele au reusit sa transforme o multime de activitati utile in viata de zi cu zi a oamenilor. Odata cu aparitia lor, totul a devenit mai usor. De la transport si pana la ingrijirea gospodariei sau prepararea hranei, motoarele au simplificat o multime de procese.

Exista mai multe tipuri de motoare, iar atunci cand vine vorba despre uneltele pentru intretinerea gospodariei sau prelucrarea lemnului, asa cum sunt motocoasa, masina de tuns iarba sau drujba, cele mai populare sunt modelele de motor diesel. In ciuda eficientei lor ridicate, motoarele vin si cu anumite necesitati speciale de intretinere. Iata cum poti avea grija de motorul tau in mod corect:

Citeste manualul de utilizare

Daca investesti intr-un echipament cu motor diesel, in schimbul caruia platesti o suma importanta de bani, trebuie sa te asiguri ca ii cunosti foarte bine specificatiile. Citeste manualul de utilizator, deoarece ofera informatii esentiale despre intretinere. Unele modele de utilaje vin cu motoare care necesita lucrari de mentenanta foarte specifice.

Stabileste o rutina de verificare a lichidelor

Daca folosesti in mod frecvent unealta pe care este instalat motorul, asigura-te ca verifici in mod regulat nivelul antigelului, a lichidului de frana, a lichidului de racire si a uleiului de motor. Totodata, trebuie sa te asiguri si ca aceste lichide sunt la o calitate optima, pentru a putea sa isi indeplineasca cu brio rolurile.

Asigura-te ca folosesti o filtrare adecvata

Filtrul de combustibil si filtrul de aer protejeaza un motor diesel de contactul cu particulele de praf si impuritatile care pot exista in combustibil. Asigura-te ca ai grija de aceste filtre si ca le inlocuiesti conform cu indicatiile producatorului.

Schimba uleiul in mod regulat

Uleiul de motor este foarte important, in cazul acestor mecanisme. El are rolul de a lubrifia componentele interne ale motorului si de a anula efectele negative ale frecarii dintre acestea. Uleiul poate acumula impuritati in timp, iar pentru ca unealta pe care o detii sa functioneze mereu asa cum trebuie, este necesar sa inlocuiesti frecvent uleiul cu unul proaspat.

Incalzeste corect motorul

La un motor diesel, incalzirea prealabila este esentiala. Mai ales in perioadele reci, este recomandat sa pornesti la ralanti unealta pe care este montat motorul si sa o lasi sa functioneze timp de cateva minute. Astfel, se evita uzura prematura, iar lubrifierea adecvata devine posibila.

Foloseste piese de calitate

Intretinerea unui motor poate fi deseori efectuata si prin inlocuirea unora dintre componentele sale. Inclusiv in cazul consumabilelor, precum uleiul sau filtrele, trebuie sa apelezi la solutii de cea mai buna calitate. Pentru a achizitiona produse de top, alege un magazin profesional, precum generalmotor.ro. Totodata, nu ezita sa apelezi la un service cu experienta, daca simti ca unele operatiuni iti depasesc cunostintele.

In concluzie, pe cat de util este un motor diesel, pe atat de important este ca aceasta componenta sa fie intretinuta in mod corect. Tine cont de sfaturile prezentate, iar randamentul oferit de motorul tau va fi unul foarte bun, pe termen indelungat.