Categories News

Sfaturi pentru alegerea potrivita a aparatelor electrocasnice majore

Frigider, mașină de spălat, mașină de spălat vase… Aceste aparate de uz casnic sunt scumpe și consumă mult. Sfatul nostru pentru a le alege bine.

Frigider, congelator, mașină de spălat vase, mașină de spălat și uscător… Acasă, folosim mai multe electrocasnice mari pentru a ne ușura sarcinile zilnice.

Dar sunt scumpe de cumpărat (cu ușurință câteva sute de euro) și pot consuma fiecare între 150 și 500 kWh/an, ceea ce duce la costuri mai mari de energie electrică pe an, fără a include consumul de apă.

Fabricarea lor necesită, de asemenea, o mulțime de materii prime și energie.

Prin urmare, este important să alegi electrocasnicele majore potrivite pentru a avea aparate eficiente, care să reziste mult timp. Iată sfaturile noastre de cumpărare.

 1. Întreabă-te înainte de a cumpăra un electrocasnic major

  • Ai nevoie de ele?

Desigur, aparatele sunt adesea foarte utile. Dar odată ce ai un dispozitiv, ai tendința de a-l folosi foarte mult, fără să pui prea multe întrebări. Acest lucru crește consumul de energie. Așa că înainte de a te grăbi la magazin și de a cheltui sute de euro, îți pui întrebarea nevoilor tale.

De exemplu, să ai frigider/frigidere este (aproape) esențial. Dar cineva se poate întreba dacă este util să aibă un congelator separat. Dacă pregătești adesea mesele în avans sau ai o grădină mare de legume, acest lucru poate fi interesant. Cu toate acestea, există și alte tehnici de conservare fără congelare.

Oricine a spălat rufele manual apreciază confortul unei mașini de spălat. Dar dacă locuiești într-o clădire sau într-un habitat grupat, de ce să nu te gândești să împarți una sau mai multe, în loc ca fiecare să aibă propria sa mașina de spălat?

Dacă mașina de spălat este utilă și eficientă, uscătorul este un consumator de energie. Consumă de două până la trei ori mai multă energie decât mașina de spălat. Cu toate acestea, putem lăsa foarte bine rufele să se usuce în aer liber, fie afară, în sezonul potrivit, fie într-o încăpere ușor de aerisit pentru a evita problemele de umiditate.

  • Ar trebui să-ți înlocuiești dispozitivul?

Dacă este stricat

O mașină avariată? Înainte de a cumpăra una nouă, încearcă mai întâi să o repari. Dacă dispozitivul este în garanție, cu atât mai bine, va fi gratuit. Dacă se depășește garanția, este o altă poveste. În funcție de vechimea dispozitivului, verifică până la ce cost merită reparația.

 

Dacă merge, dar sunt altele mai economice

Electrocasnicele mari beneficiază de îmbunătățiri tehnice care le fac mult mai eficiente din punct de vedere energetic (și apă). Unele dispozitive recente consumă de două până la trei ori mai puțin decât dispozitivele de acum 20 de ani.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna interesant să înlocuiești un dispozitiv care încă funcționează ca unul nou.

Din punct de vedere al mediului, realizarea unui dispozitiv consumă resurse și energie (noi o numim energie încorporată). Acest lucru generează impacturi în ceea ce privește acidificarea, epuizarea resurselor și schimbările climatice, precum și efectele respiratorii.

Pe scurt, economiile de energie posibile de noul dispozitiv compensează energia necesară pentru fabricarea acestuia. De exemplu: dacă un frigider nou economisește 150 kWh/an față de unul vechi, câștigul peste 10 ani este de 1500 kWh, calculul este favorabil.

2. Alege un dispozitiv potrivit pentru dimensiunea familiei

Nu este suficient să alegi un dispozitiv de clasa A+++ pentru a economisi bani. În primul rând, dispozitivul trebuie să fie dimensionat corespunzător pentru nevoile familiei.

O mașină de spălat cu capacitate mare (9 kg) va consuma mai puțină energie și apă pe kilogram de rufe decât un aparat mai mic. Deci, dacă optezi pentru o mașină de spălat mare, trebuie să fii sigur că o umpli.