Table of Contents
Cu totii avem acele zile in care ne simtim coplesiti de responsabilitati, nu avem motivatia de a continua, suntem plictisiti si nu dorim nici macar sa ne ridicam din pat. Dar, in cazul in care aceasta stare este prezenta zilnic si nimic nu pare sa te inveseleasca atunci este posibil sa suferi de sindromul burnout. Mai pe limba noastra, este vorba despre epuizare profesionala care s-a instalat din ce in ce mai pregnant si acum nu mai simti ca ai cheful necesar pentru a mai continua.
Sindromul burnout este caracterizat ca fiind o stare cauzata de suprasolicitare profesionala, oboseala cronica si multe alte astfel de cauze. Persoanele care sufera de burnout sunt coplesite de presiunea de a raspunde cerintelor profesionale si, in acelasi timp aceasta acumulare constanta de stres conduce la pierderea interesului si motivatiei care au stat candva la baza activitatilor desfasurate la locul de munca.
Cauze si simptome ale sindromului burnout
Dar sindromul burnout poate sa aiba o serie de efecte negative si asupra sanatatii fizice: scade imunitatea, se intaleaza o predispozitie ridicata la contractarea diversilor virusi, apar dureri de cap, de spate, musculare, apar schimbari in ceea ce priveste apetitul dar si schimbari ale obiceiului de somn. La nivel emotional se petrec o serie de schimbari iar semnele care pot indica faptul ca este pe cale sau s-a instalat deja sindromul burnout sunt: senzatia de esec, lipsa increderii in sine, detasarea de ceilalti oameni, pierderea motivatiei, abordarea cinica si negativista a situatiilor, imposibilitatea de a te simti satisfacut de activitatile desfasurate.
La nivel comportamental, izolarea devine o stare dorita si agreata, responsabilitatile nu mai devin o prioritate, se consuma alimente, bauturi alcoolice si tutun in exces, se favorizeaza absenteismul la locul de munca, etc.
Toate aceste semne pot sa fie stari normale dar devine anormal de abia atunci cand toate acestea devin o noua rutina zilnica si nimic nu mai pare sa te scoata din situatie.
Cum poti determina daca suferi de sindromul burnout?
In primul rand este necesara o evaluare atenta a starii tale generale. Sindromul burnout, aflat intr-un stadiu incipient poate sa fie diagnosticat chiar de tine insuti dar, daca se afla deja intr-un stadiu avansat atunci vei avea nevoie de ajutor de specialitate si cel mai des este observat de persoanele din jurul tau.
Prin sesiuni de terapie, schimbarea stilului de viata si a altor masuri de acest tip, sindromul burnout poate sa fie stopat si sa iti recapeti starea buna de dispozitie. Cu siguranta, sindromul burnout influenteaza in mod negativ viata unui individ, motiv pentru care este nevoie de implicare si de constientizarea faptului ca o schimbare este necesara pentru ca starea de spirit sa se imbunatateasca. Desi la prima vedere aceste semne par ca fiind absolut normale dupa o zi plina, un stil de viata in care se repeta toate aceste semne atunci inseamna ca sunt necesare anumite masuri.
Aceste semne sunt vizibile si adesea sunt trecute cu vederea dar pot evolua si sa iti transforme starea de spirit dar si sa aiba o serie de efecte negative asupra starii fizice.