Categories Fără categorie

Cum sa conectez doua monitoare la PC?

Poate fi foarte convenabil sa conectati doua monitoare la un PC fie ca este vorba de   monitoare second hand sau noi. Toate PC-urile, indiferent daca sunt desktop sau laptop, au un monitor, de obicei unul de dimensiuni mici (intre 13″ si 17″). Un al doilea ecran ofera avantajul de a putea deschide numeroase aplicatii simultan, in timp ce le vizualizati. In cele din urma, pentru unii profesionisti, un ecran mare suplimentar mai mare de 24″ este util pentru editarea fotografiilor sau formatarea textului, astfel incat detaliile sa poata fi mai bine observate.

 1. Verificati daca aveti echipamentul necesar

Aveti nevoie de un computer cu:

 • un port VGA sau HDMI;
 • un monitor cu un port corespunzator si un cablu adecvat;
 • placa grafica puternica cu mai multe iesiri.

Majoritatea calculatoarelor PC sunt echipate cu un port VGA sau HDMI. Majoritatea laptopurilor sunt echipate cu un port VGA, dar HDMI devine noul standard si va tinde sa il inlocuiasca.

 • Portul VGA sau HDMI de pe monitor

Luati un monitor compatibil cu computerul dumneavoastra. Luati in considerare posibilitatea de a achizitiona un monitor compatibil VGA, daca computerul vostru are un port VGA, sau un monitor compatibil HDMI, daca computerul vostru are un port HDMI. In cazul in care porturile nu sunt compatibile, puteti gasi adaptoare, dar calitatea poate fi putin afectata.

 • Cablul

Pentru a conecta computerul la ecran, veti avea nevoie de un cablu. In functie de tipul de port (VGA sau HDMI), asigurati-va ca aveti cablul potrivit. Daca nu aveti unul, il puteti gasi intr-un magazin specializat sau intr-un supermarket cu o sectiune de calculatoare.

 • Placa grafica

Calculatorul trebuie sa fie echipat cu o placa grafica care sa permita functionarea simultana a doua ecrane. Puteti verifica cu usurinta acest lucru uitandu-va la numarul de porturi de pe placa grafica din spatele procesorului (de exemplu, este posibil sa existe o iesire VGA si una HDMI). Calitatea placii grafice este importanta pentru a nu pierde calitatea imaginii si viteza de afisare..

 1. Conectati al doilea monitor la computer
 • Localizati portul VGA sau HDMI de pe computerul vostru.
 • Conectati cablul de alimentare pentru fiecare monitor.
 • Conectati o parte a cablului la portul de pe computer. Ar trebui sa se potriveasca fara a fi fortata.
 • Conectati cealalta parte a cablului la portul de pe monitor. De asemenea, aceasta ar trebui sa se potriveasca fara a fi fortata.
 1. Utilizati al doilea monitor

Majoritatea computerelor detecteaza si instaleaza automat monitorul.

Apasati tasta de pe tastatura cu o pictograma in forma de proiector video sau cu 2 ecrane separate de o linie verticala pentru a alege optiunile de afisare. Puteti alege sa:

 • duplicarea afisajului, adica cele 2 monitoare vor afisa acelasi lucru, aceasta este o optiune mai degraba adaptata la conectarea unui videoproiector;
 • sau pentru a va extinde ecranul: este exact ca si cum ati avea un singur ecran, dar de doua ori mai mare. Veti putea muta ferestrele de pe un ecran pe altul facand clic pe partea de sus a ferestrelor si tragandu-le in timp ce tineti apasat clicul.

In unele cazuri, poate fi necesar sa reporniti calculatorul pentru a finaliza configuratia.