Categories News

Cum sa castigi lupta cu umezeala

Multi proprietari de case se confrunta cu o problema neplacuta si persistenta: Aparitia umezelii. Daca problema nu este combatuta la timp, viata de zi cu zi va deveni chinuitoare, ducand in timp si la imbolnaviri.

O casa in care nivelul de umezeala este sau a devenit ridicat, va avea drept consecinta aparitia mucegaiului. Acesta, in afara de faptului ca determina imbatranirea prematura a vopselei si a mobilierului, va afecta sanatatea locatarilor ducand la probleme respiratorii sau pulmonare. Umezeala poate patrunde prin sol, prin pereti, acoperis sau prin crapaturi. Pentru un aer interior sanatos fara nivel mare de umiditate, casa trebuie izolata termic si trebuie combatute cauzele aparitiei umiditatii. Atunci cand te uiti dupa case de vanzare asigura-te ca au si izolatie. Modele de case pe un nivel Instalart

Umiditatea apare adesea sub forma de picaturi mici de apa pe pereti si geamuri si poate provoca, de asemenea, cresterea mucegaiului pe suprafete (podele, pereti sau mobilier).

Casele construite recent, in conformitate cu cele mai recente standarde de eficienta energetica (precum casele cu energie pasiva) nu au in mod normal probleme de umiditate, insa casele slab izolate sunt afectate mult mai frecvent.

In primul rand, un acoperis montat de catre persoane fara calificare, sau care are o varsta inaintata, va permite infiltrarea apei provenite de la ploaie sau zapada. Astfel, vor aparea pete pe tavan si picaturi de apa pe pereti, care vor da nastere mucegaiului. De asemenea, umiditatea poate patrunde si prin sol, fiind astfel necesar sa examinati atent fundatia casei, si sa montati un sistem de drenaj daca situatia o impune. Un alt factor care favorizeaza umiditatea este sarea (care atrage apa) prezenta in cantitati mari in unele materiale de constructie. Umiditatea poate fi generata si de condens. Umiditatea continuta in aerul cald, ia contact cu suprafetele reci si se lichefiaza. Acest mediu umed este favorabil dezvoltarii sporilor si fungilor.

Exista insa solutii pentru a elimina umiditatea. Cea mai la indemana masura ar consta in incalzirea casei, fapt care reduce umiditatea aerului din camera. Mentinerea unei temperaturi constante de cel putin 19 grade ar fi ideala. Daca o camera nu este incalzita noaptea, respiratia si caldura corporala duc la formarea condensului pe ferestre si pereti.

Dezumidificatorul poate fi utilizat pentru a reduce nivelul de umiditate dintr-o camera specifica prin aspirarea aerului. Este util doar in caz de umiditate usor crescuta. Insa, dezumidificatorul folosit singur, doar intr-o anumita camera nu este o masura suficienta pentru a combate o problema de umiditate. Trebuie vizata cauza concreta ce determina umiditate (izolatie slaba sau incalzire deficitara).

Ferestrele sunt si ele importante cand vine vorba de problema umiditatii. Este de preferat sa alegeti ferestre cu geam termopan care sa fie dotate cu canale de ventilatie integrate, astfel incat sa nu existe probleme de etansietate.

Cea mai rapida solutie este legata de obiceiurile locatarilor. Aerisirea casei o data sau de doua ori pe zi, astfel incat aerul sa poata circula, reprezinta o solutie facila. De asemenea, este important sa aerisim baia dupa fiecare dus.

Umiditatea este un potential pericol pentru orice locatar, insa folosind materiale de calitate si specialisti calificati pentru constructia sau intretinerea caminului, veti reusi sa evitati aceasta problema.