Categories News

Cum funcționează un motor diesel?

În lumea de azi, în care prețurile carburanților cresc si scad în spirală și a reducerii ofertei, trebuie să alegeți un combustibil rentabil care să răspundă nevoilor dumneavoastră. Datorită invenției lui Rudolph Diesel, generatorul diesel s-a dovedit a fi extrem de eficient și rentabil.

Combustibilul diesel  adică motorina are un preț comparabil sau moderat mai mare ca benzina, dar motorina are o densitate energetică mai mare, adică mai multă energie poate fi extrasă din motorină în comparație cu același volum de benzină. Prin urmare, motoarele diesel din automobile asigură un kilometraj mai mare, ceea ce face o alegere evidentă pentru transportul și echipamentele grele. Motorina este mai grea si uleioasa în comparație cu benzina și are un punct de fierbere mai mare decât cel al apei. Iar generatoarele diesel atrag o atenție sporită datorită eficienței superioare și rentabilității.

Distincția intre generatoare constă în tipul de aprindere. În timp ce motoarele pe benzină funcționează cu aprindere prin scânteie, motoarele diesel folosesc compresie – aprindere pentru combustibil. În acesta din urmă, aerul este introdus în motor și supus unei compresii ridicate care îl încălzește.

Aceasta duce la o temperatură foarte ridicată a motorului, mult mai mare decât temperatura atinsă într-un motor pe benzină. La temperatură maximă și presiune, motorina care este introdusă în motor se aprinde din cauza temperaturii extreme.

Într-un motor diesel, aerul și combustibilul sunt infuzate în motor în diferite etape, spre deosebire de un motor cu gaz în care se introduce un amestec de aer și gaz. Combustibilul este injectat în motorul diesel folosind un injector, în timp ce într-un motor pe benzină, este utilizat un carburator în acest scop. Într-un motor pe benzină, combustibilul și aerul sunt trimise în motor împreună și apoi comprimate. Amestecul de aer și combustibil limitează compresiunea combustibilului și, prin urmare, eficiența generală.

Un motor diesel comprimă numai aerul, iar raportul poate fi mult mai mare. Un motor diesel se comprimă între 14: 1 și 25: 1, în timp ce într-un motor pe benzină raportul de compresie este între 8: 1 și 12: 1. După ardere, produsele secundare de ardere sunt eliminate din motor prin evacuare.

Motoarele diesel pot fi cu două cicluri sau patru cicluri și sunt alese în funcție de modul de funcționare. Motoarele cu răcire cu aer și cu lichid sunt variantele care trebuie alese în mod corespunzător. Este de preferat să folosiți un generator răcit cu lichid, deoarece acesta este liniștit în funcționare și are o temperatură controlată uniform.

Avantajele unui generator diesel

Motorul diesel este mult mai eficient și de preferat în comparație cu motorul pe benzină din următoarele motive:

  • Motoarele diesel moderne au depășit dezavantajele modelelor anterioare privind costuri mai mari de zgomot și de întreținere. Acum sunt liniștite, nu produc zgomot și necesită o întreținere mai mică în comparație cu motoarele cu gaz de dimensiuni similare
  • Sunt mai robuste și mai fiabile
  • Nu există scântei, deoarece combustibilul se autoaprinde. Lipsa bujiei sau a bujiei scade costurile de întreținere
  • Costul de combustibil pe kilowatt produs este cu treizeci până la cincizeci la sută mai mic decât cel al motoarelor pe gaz

Aplicații și utilizări pentru motoare diesel

Motoarele diesel sunt utilizate în mod obișnuit ca motoare mecanice, generatoare de putere și în industria automotive. Ele găsesc o utilizare largă în fabricarea de locomotive, echipamente de construcții, automobile și nenumărate aplicații industriale. Tărâmul lor se extinde la aproape toate industriile și motorul diesel poate fi observat zilnic dacă ar fi să te uiți sub capota a tot ceea ce treci.

Motoarele diesel industriale și generatoarele pe motorină au aplicații in construcții, industria marina, miniera, silvicultură, telecomunicații, și agricultura, doar pentru a numi câteva. Generarea de energie pentru o putere de rezervă primă sau de veghe este aplicația principală a generatoarelor diesel de astăzi.

Generatoare de putere

Generatoare pe motorină sau seturi de generatoare electrice sunt utilizate în nenumărate unități industriale și comerciale. Generatoarele pot fi utilizate pentru încărcări de energie mici, cum ar fi în case, precum și pentru încărcări mai mari, precum in uzine industriale, spitale și clădiri comerciale. Ele pot fi fie surse de alimentare prime sau surse de rezervă de rezervă.

Sunt disponibile în diferite specificații și dimensiuni. Grupurile generatoare diesel de 5-30 kW sunt utilizate de obicei în aplicații simple pentru casa și personale, cum ar fi vehiculele de agrement. Aplicațiile industriale acoperă un spectru mai larg de puteri (de la 30 kW la 6 MgW) și sunt utilizate în numeroase industrii.