Table of Contents
Elementele de fixare joaca un rol critic in constructia a tot felul de obiecte de zi cu zi. Daca ati realizat proiecte de bricolaj, probabil ca ati folosit elemente de fixare pentru a mentine totul in ordine.
Ce este un dispozitiv de fixare?
Sa incepem prin a defini ce este un dispozitiv de fixare. Termenul de elemente de fixare cuprinde o categorie destul de larga de instrumente, cum ar fi suruburi, piulite si suruburi, care au un scop comun: tinerea mecanica a obiectelor impreuna. Desigur, lucruri precum lipiciul pot indeplini aceasta functie, dar lipiciul nu este un tip de dispozitiv de fixare. Prin urmare, trebuie sa adaugam definitiei noastre. Elementele de fixare tin mecanic obiectele impreuna. Fie ca vorbim despre un surub cu cap zenc fie ca vorbim despre alte tipuri de element de fixare, toate sunt importante.
De obicei, elementele de fixare formeaza o imbinare nepermanenta. Cu alte cuvinte, atunci cand utilizati un dispozitiv de fixare pentru a conecta doua componente, il puteti indeparta, iar piesele separate ar trebui sa se desparta fara a suferi nicio deteriorare. Nu acelasi lucru ar fi si cazul unei imbinari sudate, de exemplu. Singura exceptie de la aceasta regula sunt niturile, care se incadreaza in categoria elementelor de fixare, dar creeaza imbinari permanente.
Desi majoritatea elementelor de fixare formeaza o imbinare nepermanenta, acest lucru nu inseamna ca folositi elemente de fixare numai atunci cand doriti sa puteti demonta ceva si nu inseamna ca imbinarea este slaba in niciun caz. Elementele de fixare pot tine impreuna in mod fiabil obiectele care pot suferi un grad mare de stres. Aceasta inseamna ca sunt o alegere excelenta atat pentru imbinarile permanente, cat si pentru cele nepermanente, oferind versatilitate pentru tipul de proiect pentru care doriti sa le utilizati.
Tipuri de elemente de fixare
Elementele de fixare mecanice vin in multe forme, inclusiv suruburi, cuie, piulite, suruburi, saibe, ancore si nituri. Fiecare dintre aceste tipuri diferite de elemente de fixare este o categorie in sine, cu multe tipuri din care sa alegeti.
Suruburi, piulite si saibe
Piulitele si suruburile sunt un alt tip comun de elemente de fixare. Aceste doua piese lucreaza in tandem pentru a tine componentele impreuna. Introduceti surubul prin cele doua parti pe care doriti sa le imbinati, apoi il fixati cu o piulita la capat. Cele mai des utilizate sunt suruburi M10.
Piulitele si suruburile pot functiona singure, dar uneori, veti dori sa adaugati o saiba intre ele. O saiba este un disc plat cu o deschidere in centru. Aceasta piesa mica poate distribui incarcatura dispozitivului de fixare mai uniform pe suprafata materialului.
Ancore
Ancorele isi primesc numele deoarece au o functie similara cu ancorei unei barci, care se inglobeaza in fundul marii pentru a impiedica o nava sa se miste. In general, oamenii folosesc aceste elemente de fixare pentru a conecta ceva la un material precum gips-carton sau beton. Se incorporeaza in material si tin obiectul pe care il atasati.
Nituri
Un nit creeaza o imbinare permanenta intre doua obiecte. Ele constau dintr-un arbore cilindric cu un cap la un capat si o coada la celalalt. Folosesti un instrument unic pentru a extinde coada, astfel incat nitul sa ramana pe loc. Niturile sunt remarcabil de durabile, in comparatie cu alte tipuri de elemente de fixare.