Reumatismul este o problema de sanatate care afecteaza un numar considerabil de persoane. Din pacate insa, in Romania nu sunt suficient de multe date colectate in acelasi loc astfel incat sa avem o imagine clara asupra a ceea ce se intampla in tara noastra, dar vom prezenta infromatiile culese de specialistii din SUA pentru ca aceste informatii pot fi extrapolate cu usurinta la noi, pastrand desigur proportia data de numarul mai mic de oameni care traiesc la noi. La Hotelul Traian sunt propuse mai multe metode de tratament pentru reumatism si alte afectiuni.
Studii despre reumatism
Tulburarile reumatismale inflamatorii afecteaza peste 7 milioane de americani si dintre acesti 1,3 milioane de adulti au poliartrita reumatoida. In Europa, peste 100 de milioane de oameni sunt afectati de boli reumatice. Aceasta este aproape un sfert din intreaga populatie. Din statisticile americane se vede ca intre 161.000 si 322.000 de adulti au lupus si aproape 300.000 de copii americani sufera de boli reumatice, dintre care cea mai frecventa este artrita idiopatica juvenila sau artrita reumatoida juvenila (JRA). Estimarile sugereaza ca un copil din 1.000 va dezvolta o forma de boala reumatica, iar 8,4% femei si 5% barbati in timpul vietii vor dezvolta o forma de boala reumatica.
Femeile au de 2 pana la 3 ori mai multe sanse de a suferi de boli reumatoide, cum ar fi artrita reumatoida si de 10 ori mai multe sanse de a dezvolta lupus decat barbatii. Femeile din Europa reprezinta 60 la suta din cazurile diagnosticate.
Ce este artrita reumatoida?
Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca este cauzata de sistemul imunitar care ataca tesutul sanatos al corpului. Cu toate acestea, inca nu se stie ce declanseaza acest lucru.
Sistemul tau imunitar produce in mod normal anticorpi care ataca bacteriile si virusii, ajutand la combaterea infectiilor. Daca ai poliartrita reumatoida, sistemul imunitar trimite in mod gresit anticorpi la mucoasa articulatiilor, unde ataca tesutul din jurul articulatiei.
Acest lucru face ca stratul subtire de celule (sinoviale) care acopera articulatiile sa devina dureros si inflamat, eliberand substante chimice care dauneaza mai multor structuri:
- oase
- cartilaj – tesutul conjunctiv elastic dintre oase
- tendoane – tesutul care leaga osul de muschi
- ligamente – tesutul care leaga osul si cartilajul
Daca artrita reumatoida nu este tratata, aceste substante chimice fac treptat ca articulatia sa isi piarda forma si alinierea. In cele din urma, poate distruge complet articulatia. Au fost sugerate diverse teorii despre motivul pentru care sistemul imunitar ataca articulatiile, cum ar fi o infectie care este un declansator, dar niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedita.
Factori de risc
Exista mai multe lucruri care pot creste riscul de a dezvolta artrita reumatoida, inclusiv:
- genetica – exista unele dovezi ca artrita reumatoida poate aparea in familii, desi riscul de a mosteni este considerat scazut, deoarece se crede ca genele joaca doar un rol mic in aceasta afectiune
- hormoni – artrita reumatoida este mai frecventa la femei decat la barbati, ceea ce poate fi din cauza efectelor hormonului estrogen, desi aceasta legatura nu a fost dovedita.
- fumatul – unele dovezi sugereaza ca persoanele care fumeaza au un risc crescut de a dezvolta artrita reumatoida.