Categories Fără categorie

Ce modele de aparate dentare exista?

Exista mai multe tipuri diferite de aparat dentar care pot fi recomandate pentru a imbunatati alinierea dintilor, inclusiv cele traditionale din metal, aparate ceramice, aparate linguale si invisalign. Fiecare tip este asociat cu un set unic de avantaje si dezavantaje care trebuie luate in considerare pentru a decide cea mai buna optiune de tratament pentru fiecare pacient. Cu siguranta ai auzit de aparat dentar lingual si de alte tipuri de aparate, deci va fi ideal sa intelegi cum functioneaza.

Aparate traditionale din metal

Aparatele traditionale implica bracket-uri si fire, de obicei realizate din metal, care sunt atasate de dinti si permit modificarea pozitiei acestora dupa cum este necesar.

Arcurile activate de caldura sunt o suplimentare relativ noua fata de aparatele dentate traditionale. Acestea folosesc caldura corpului in gura pentru a permite dintilor sa se miste mai repede si cu mai putin disconfort decat era posibil anterior.

Acest tip de aparat dentar este de obicei cea mai putin costisitoare optiune, fiind in acelasi timp foarte eficienta si este unul dintre cele mai comune tipuri de aparate dentate utilizate in prezent. Cu toate acestea, sunt cel mai vizibil tip si unii oameni se pot simti constienti de aspectul lor. Este posibil sa le imbunatatim oarecum aspectul folosind benzi colorate diferite peste sarme pentru a le face sa para mai atractive, desi sunt inca evidente. Un astfel de aparat dentar ortodontic este o alegere pentru multe persoane.

Aparate ceramice

Aparatele ceramice sunt foarte asemanatoare cu aparatele dentare traditionale din metal ca marime si forma, dar sunt construite dintr-un material ceramic care se imbina cu culoarea naturala a dintilor, astfel incat aparatul dentar sa fie mai putin vizibil.

Acest tip este la fel de eficient ca si aparatul dentar traditional pentru a obtine miscarea dintilor in pozitiile dorite, dar sunt mult mai putin vizibile datorita culorii lor, ceea ce le face o alternativa mai favorabila pentru unele persoane. Cu toate acestea, acestea sunt de obicei mai scumpe decat aparatele dentare traditionale si se pot pata daca nu sunt ingrijite corespunzator.

Aparate linguale

Aparatele linguale similare cu aparatele traditionale prin faptul ca sunt fabricate din metal, dar sunt atasate la interiorul dintilor, astfel incat sa nu fie usor de vazut din exterior.

Acest tip are avantajul evident de a nu fi vizibil pentru alte persoane deoarece sunt ascunse in spatele dintilor. Cu toate acestea, acestea sunt mai putin eficiente decat aparatele dentare traditionale si adesea dureaza mai mult pentru a obtine alinierea dorita a dintilor. pot fi, de asemenea, inconfortabile pentru pacient, deoarece intra in contact direct cu limba. In cele din urma, tind sa fie mai greu de curatat.

Aparate dentare invizibile

Aparatul dentar invizibil este cel mai distinct tip de aparat dentar, deoarece nu implica bracket-uri si fire, ci utilizeaza o serie de gutiere din plastic transparent, personalizate, care sunt purtate peste dinti. Aceste gutiere sunt usor de indepartat si inlocuit cu urmatorul din serie la fiecare doua saptamani pe toata perioada de tratament. Majoritatea persoanelor au nevoie de intre 18 si 30 de gutiere diferite pentru a obtine rezultatul dorit.

Acest tip de aparat dentar este de preferat pentru multi pacienti deoarece sunt aproape invizibili si permit o mai mare libertate de a manca si de a bea orice. Cu toate acestea, sunt considerabil mai scumpe si pot fi folosite doar pentru a corecta probleme dentare minore pana la moderate la adolescenti si adulti.

Aparatele cu auto-ligatura

Aparatele cu auto-ligatura sunt foarte asemanatoare ca aspect cu cele metalice traditionale, dar folosesc cleme mai degraba decat benzi elastice pentru a tine firul pe loc. Ca rezultat, exista mai putina frecare pe aparatul dentar si, de obicei, este mai usor pentru individ sa pastreze aparatul dentar si dintii curati.