Care este diferența dintre gazul PROPAN VS. Gaz butan?

Care este diferența dintre gazul PROPAN VS. Gaz butan?

Table of Contents

GPL sau gazul petrolier lichefiat este termenul utilizat pe scară largă pentru a descrie o familie de hidrocarburi ușoare. Cei mai importanți doi membri ai acestei familii sunt propanul și butanul.

Ambele tipuri de gaze sunt utilizate în scopuri industriale și de uz casnic și au calități similare, motiv pentru care oamenii le confundă adesea. Butanul este folosit adesea la aragaz iar noi îl putem achiziționa la orice firma de butelii la domiciliu iasi. Există anumite diferențe între butan și propan care ar putea fi avantajoase sau dezavantajoase în funcție de modul în care sunt utilizate.

SIMILARITĂȚI

Ambele sunt extrase din petrol sub formă de petrol sau gaze naturale. Când sunt arse, produc dioxid de carbon, apă, monoxid de carbon și funingine. Ambele sunt folosite pentru alimentarea vehiculelor și pentru încălzirea sobelor.

DIFERENȚE

DIFERENȚE

Propanul are un punct de fierbere mai scăzut decât butanul, astfel încât va continua să se transforme dintr-un lichid în gaz chiar și în condiții foarte reci, până la -45 ° C. Când este depozitat ca lichid într-un rezervor, acesta exercită o presiune mai mare decât butanul la aceeași temperatură. Deci, propanul, ca GPL, este cel mai potrivit pentru depozitare și utilizare exterioară. Capacitatea sa de a funcționa la temperaturi scăzute îl face cel mai potrivit GPL pentru multe aplicații. Propanul este utilizat pe scară largă ca sursă de combustibil pentru încălzirea menajeră și comercială, apă caldă și gătit. De asemenea, are o gamă largă de utilizări în industrie și agricultură. Atunci când combustibilul trebuie depozitat mult timp, propanul este o alegere mai bună decât butanul. Când oamenii trebuie să meargă în camping, drumeții sau alpinism, în special pe vreme rece, propanul este preferat în locul butanului ca combustibil pentru gătit.

Butanul are presiunea de vapori mai mică la temperaturi echivalente și este potrivit pentru uz interior sau exterior în timpul verii. Butanul este un combustibil foarte frecvent în rândul utilizatorilor de agrement și al proprietarilor de încălzitoare portabile cu butelii al domiciliu și se știe că este mai ieftin decât propanul.

Propanul și butanul sunt depozitate în mod normal, fie în butelii portabile din oțel, fie în rezervoare fixe de stocare mici, gata de utilizare.