Crama Girboiu se bucura de o vasta gama de vinuri premiate si apreciate atat in Romania, cat si in afara tarii. Vinul este una din cele mai vechi realitai Europene, dar si o traditie care poate fi trasata chiar de la primele inceputuri ale civilizatiei pe plaiurile romanesti. Vinul este o bautura speciala, deoarece in trecut era folosit ca ofranda zeilor, fiind considerat bautura lor, dar si ca leac pentru diferite afectiuni.
Chiar si in ziua de astazi vinul rosu este apreciat de catre doctori pentru antioxidantii sai, iar cei care consuma un pahar de vin in fiecare seara se pot bucura de un metabolism mai activ si mai puternic.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sanatate ale vinului rosu este efectul sau asupra sanatatii inimii. Un studiu publicat de mai multi specialisti a constatat ca consumul de vin rosu este intr-adevar legat de riscul mai scazut de inflamatie si de boala coronariana, precum si de o sansa redusa de a muri in urma unui atac de cord. De asemenea, a constatat ca vinul rosu produs conform metodelor traditionale care maximizeaza cantitatea de resveratrol si flavonoizi din vin este chiar mai bun decat alte soiuri la imbunatatirea sanatatii inimii.
Asociatia Americana a Inimii a efectuat o revizuire a literaturii pe aceasta tema si a constatat ca un consum moderat de vin rosu, definit ca unul pana la doua pahare pe zi, ar putea reduce riscul unei persoane de a face un atac de cord cu aproximativ 20%. Vinul rosu scade colesterolul rau si creste colesterolul bun.
Mai multe studii au demonstrat ca resveratrolul in special poate activa expresia anumitor gene legate de longevitate. De asemenea, poate reduce o parte din daunele cauzate de procesul natural de imbatranire, in special in ceea ce priveste inima. Cu toate acestea, in studiile cu soareci, resveratrolul nu a prelungit viata soarecilor. Desi durata de viata mai lunga este asociata cu consumul de vin rosu in anumite regiuni ale Frantei, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina in ce masura este afectata durata de viata a omului.
Soiul de struguri feteasca neagra este asociat cu un vin cu caracter puternic si arome care se evidentiaza imediat. Crama Girboiu ofera o varietate mare de acest tip de vin, ce provine din soiuri nobile de struguri moldovenesti. Pentru o experienta cat mai completa si profunda a acestui soi de vin se recomanda sticla Tectonic Feteasca Neagra Barrique, ce ofera arome de de prune, cirese negre si mure. Maturarea in baricuri de stejar completeaza spectrul aromatic cu note discrete de scortisoara, vanilie, piper negru si piele.
Desigur nu toti consumatorii de vin prefera vinul rosu, insa crama Girboiu are si pentru acestia o gama de vinuri albe si rose-uri la fel de impresionante precum gama de vinuri rosii.
Cine nu doreste sa consume vinul rosu poate incerca Tectonic Fume Blanc, un vin medaliat si premiat pentru caracterul distins si arome de fructe exotice, piersica alba si note fine de vanilie, migdale si unt. Acest vin este ideal pentru o masa bogata cu preparate extravagante!